Med fokus på psoriasis

I dag markeres Verdens Psoriasisdag for tredje gang. Rundt 130 000 nordmenn er rammet av hudsykdommen.

Publisert
Sist oppdatert

- Målet med dagen er å øke kjennskapen om sykdommen, øke forståelsen for hva sykdommen innebærer, bedre tilgangen til behandling og bygge enhet mellom såkalte psoriatikere, sier generalsekretær Jan A. Monsbakken i Norsk Psoriasisforbund

Psoriasis er en kronisk sykdom som rammer omtrent tre prosent av befolkningen, og kan gi sterk redusert livskvalitet, både på grunn av smerter og som et resultat av sykdommens utseende.

På verdensbasis har rundt 125 millioner mennesker hudlidelsen.

- Man må ha en genetisk disposisjon for å få sykdommen, og den utløses gjerne av miljøfaktorer. Det er ikke vitenskapelig dokumentert at man kan forebygge sykdommen, men det anbefales at psoriatikere lever et sunt liv, da stress og andre påkjenninger kan forverre sykdommen, forklarer Monsbakken.

Har du eksem, er det viktig at du pleier huden din!

En stor amerikansk studie viser at pasienter i 40-årene, med alvorlig psoriasis, har doblet risiko for hjerteinfarkt sammenliknet med personer i samme alder uten hudsykdommen.

Økt fare for hjerteinfarktStudien, som er publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of the American Medical Association (JAMA), har vakt oppsikt i USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer