Medisin kan bli 800 mill. billigere

Riksrevisjonen mener Staten kan spare 800 millioner kroner i året dersom legene velger billigste alternativ når de skriver ut resepter, skriver Aftenposten.

Publisert
Sist oppdatert

Riksrevisjonen mener også det kan gjennomføres uten at det går ut over folks helse.

I dag bruker Staten 8,3 milliarder på medisiner - så det er mye å spare på å systematisk velge billigste alternativ, fordi mange medisiner har samme effekt, skriver Aftenposten.

På grunn av endring i kronekursen har den beregnede besparelsen gått ned fra 890 millioner i 2001 til 790 millioner i 2003, men det har ikke skjedd noen endring i hva legene skriver ut.

Riksrevisjonen mener også det er en skrikende mangel på produktnøytral legemiddelinformasjon, og at kontrollen med forskrivningen er svært mangelfull.

Det er ikke legene som får mest kjeft i rapporten, men tannløse tiltak fra myndighetene.

Siden 2001 har myndighetene forsøkt å få leger til å skrive ut billigere medisiner, men uten hell.

Riksrevisjonen har gått gjennom de fem økonomisk tyngste medisingruppene innenfor blåresept-ordningen. Differansen mellom billigste alternativ og dagens forskrivningspraksis er størst for blodtrykkssenkende medisiner.

Aftenposten skriver at disse medisinene ifølge rapporten er hele 46 prosent dyrere for staten enn de ville vært om legene valgte billigste alternativ.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.