Medisin mot rastløse bein

Parkinson-medisin hjelper mot urolige ben, viser en amerikansk undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

I Norge plages 14,3 prosent av befolkningen over 18 år av ukontrollert trang til å bevege bena, såkalt restless legg syndrome (RLS).

I følge den årlige nevrologikongressen i USA ble det fastslått at lave doser av et av virkestoffene i Parkinson-medisinen Sifrol, kan forbedre livskvaliteten til personer med RLS.

Samtidig viser en studie ved Universitetet i Bergen at hele 14.3 prosent av Norges befolkning over 18 år er plaget av RLS samt følgesymptomer av dette.

RLS er en vanlig nevrologisk forstyrrelse karakterisert ved en ukontrollerbar trang til å bevege bena, ofte etterfulgt av ubehag og smerter som gjerne forverres om kvelden og natten. RLS påvirker dermed både nattesøvnen samt gir symptomer som trøtthet, depresjoner, konsentrasjonsproblemer og engstelse påfølgende dag.

I følge søvnforeningen har rundt 30 prosent av personer med RLS arvet forstyrrelsen. Årsaken til de resterende 70 prosent er ikke avklart. Det ser imidlertid ut at enkelte situasjoner kan fremkalle RLS-symptomer, som dårlig blodsirkulasjon i beina, nerveproblemer, nyrelidelser, muskelforstyrrelser, alkoholisme, og vitamin- og mineralmangel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer