Medisin uten effekt

Hostesaft for mange millioner kroner selges hvert år på norske apoteker. Men effekten av medisinen er det så som så med.

Publisert
Sist oppdatert

Det danske Legemiddelverket og forbrukerorganisasjoner går denne uken ut mot den dårlige informasjonen på flere medikamenter som selges mot hoste på apotekene.

I følge legene er effekten av de vanligste hostesaftene på linje med å ta seg en kopp kammillete. Men det fremgår ikke på flaskene som informerer om at preparatet "virker hostestillende".

Ingen ny gjennomgangVed Statens Legemiddelverk er man klar over at noen hostepreparater som selges på apotek i Norge ikke nødvendigvis har noen sterk medisinsk effekt. Men avdelingsdirektør Ivar Vollset ved legemiddelverket tror ikke at det er en praksis som lurer norske forbrukere.

- Vi er klar over at noen hostemidler som selges på norske apoteker har en begrenset effekt. Men jeg tror heller ikke at forbrukerne forventer å bli fullstendig helbredet når de kjøper et preparat som skal lindre hosten, forteller Vollset til Mozon.

Statens Legemiddelverk har tidligere hatt en gjennomgang av alle medisiner som selges over disk og apotek i Norge. Et minstekrav for å kunne selges i Norge er at preparatet har en effekt som er større enn effekten av en narremedisin (placebo).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer