Medisinen drepte Shakespeare

Shakespeare kan ha blitt drept av datidens behandling av syfilis, mener en amerikansk spesialist på seksuelt overførbare sykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

I den siste utgaven av fagtidsskriftet Clinical Infectious Diseases antyder den amerikanske Doktoren John J. Ross at den store dikterens mystiske død kan ha vært forårsaket av kvikksølvforgiftning.

Shakespeares sosiale tilbakeholdenhet, hårtap og en skjelvende signatur på testamentet er noen av symptomene som kan tyde på at Shakespeare døde av kvikksølvforgiftning under behandling av syfilis.

Skrev om syfilisKjønnssykdommer var langt fra et ukjent fenomen på 1600 og 1700-tallet. Syfilis var spesielt fryktet siden sykdommen kunne føre til en rekke stygge symptomer og død.

Enkelte av Shakespeare grovere verker var fylt med vitser om samleie og prostituerte, og han var neppe uvitende om at kjønnssykdommer eksisterte.

Doktor Ross fant flere linjer i Shakespeares tekster som kan referere til syfilis. Shakespeare stykkene "The pox", "the infinite malady," og "the incurable bone-ache," er bare noen av stykkene der Doktor Ross hevder å finne spor av nært kjennskap til sykdommen.

I en sonette, der Shakespeare nevner at "love's fire heats water," mener doktor Ross at Shakespeare refererer til en sviende følelse under vannlating, noe som er et symptom på syfilis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer