Medisinene du bør kaste

Her er sjekklisten.

KAST ELLER BRUK? Gamle, reseptbelagte medisiner bør kastes - selv om de ikke er utgått på dato. Foto: Colourbox.com
KAST ELLER BRUK? Gamle, reseptbelagte medisiner bør kastes - selv om de ikke er utgått på dato. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lurer du på om solkremen fra i fjor ennå virker? Eller om hostemedisinen fra sist gang du var syk vil hjelpe deg neste gang?

Her får du oversikten over hva du kan beholde og hva du bør kaste.

Sjekk gjerne sminkepungen også, når du først er i gang. Alderen på enkelte ting vil gjerne overraske deg, ifølge nettstedet Consumer.org.nz.

Dette bør du se etter:

Datostempling

Dersom legemidler eller salven er gått ut på dato, er det på tide å kvitte seg med dem. Ingrediensene taper effekt over tid – og enkelte kan til og med bli skadelige.

Les også: Legemiddelskader - slik klager du

Brukte medisiner

Reseptbelagte medisiner du ikke lenger bruker bør kastes, selv om de ikke er utgått på dato. Du kan alltids bli fristet til å bruke et gammelt legemiddel mot et nytt problem. Feil behandling kan forverre tilstanden.

Les også: Nettmedisin ren risikosport

Utgåtte behandlinger

Legemidler kan være «for gamle», til tross for at datostemplingen er riktig. Nye medikamenter som er mer effektive og har færre bivirkninger kan ha kommet på markedet. Doseangivelsen kan også ha endret seg, spesielt for barn.

Les også: Tusener å spare på kopimedisin

Solkrem

Ingrediensene i solkrem vil miste effekten over tid. Høye temperaturer vil gjøre at denne prosessen går raskere. Har du for eksempel tatt med deg solkremen på stranda eller oppbevart den i hanskerommet i bilen, bør du kjøpe ny neste år. Hvis ikke, sjekk datoen.

Les mer om solkrem her: Stadig stigende solfaktor

Øyedråper

Øyet er et av de mest sårbare områdene på kroppen. Du bør derfor være spesielt forsiktig med hvordan du behandler dem.

De fleste øyedråper inneholder et konserveringsmiddel som skal hindre forurensning, som kan skje hvis flasken kommer borti øyet når du har en infeksjon. Hvor lenge dette middelet virker, er imidlertid begrenset. Du bør derfor ikke bruke øyedråper lenger enn 30 dager etter at du har åpnet flasken.

Øyedråper som kun benyttes til å fukte friske øyne kan gjerne brukes lenger. Sjekk instruksjonsvedlegget og datostemplinga.

Kosmetikk

Gå gjerne over dine kosmetiske produkter også, spesielt sminke. Bakterier og andre mikroorganismer i en gammel maskara kan forårsake øyeinfeksjoner. Dersom produktene begynner å endre utseende eller lukt – kast dem!

Så lenge holder sminken, ifølge KK.no:

Maskara: 3-6 måneder
Eyeliner: 6 måneder
Foundation: 6-12 måneder
Ansiktskrem: 1 år
Sminkefjerner: 1 år
Leppestift: 2-3 år
Lipgloss: 2-3 år
Øyeskygge: 3 år
Rouge: 3 år
Pudder: 3 år

Les mer på KK.no: Kast denne sminken!

Deponering av legemidler

Ikke skyll legemidler ned i toalettet. Noen legemidler, som antibiotika og hormoner, kan være skadelige for miljøet.

Ditt nærmeste apoteket kan hjelpe deg med å bli kvitt dine gamle medikamenter på en trygg og forsvarlig måte. Dersom dette ikke er mulig, pakk legemidlene godt inn før du kaster dem i søppelet.

Få mer informasjon om dette her: Storfangst av gamle piller

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer