Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land

En sammenligning av prisene på 13 vanlige medisiner i 50 land viser at det norske prisnivået ligget 5,26 prosent under mediannivået.

STORE VARIASJONER: Norge kommer på 27. plass av 50 i en undersøkelse om priser på medisiner. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
STORE VARIASJONER: Norge kommer på 27. plass av 50 i en undersøkelse om priser på medisiner. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse kalt The Medicine Price Index 2019 som er foretatt av det britiske helseselskapet Medbelle , går det fram at det er store variasjoner i prisene for de samme medisinene i ulike land. En sammenligning mellom 50 land viser at Norge havner på en 27. plass på listen, med et prisnivå som ligger 5,26 prosent under medianprisen.

Det er Aftenposten som omtaler oversikten.

Prisnivået i Sverige ligger hele 23 prosent under medianverdien, men i Danmark er prisene 79,5 prosent over. Nederst ligger Thailand med en prisnivå 94 prosent under medianprisen. I USA ligger prisene på de vanlige medisinene hele 306 prosent over medianverdien.

– Det er manglende konkurranse i USA og ingen god regulering. Legemiddelindustrien har mye makt. Medicare, en offentlig helseforsikring, har ikke lov til å forhandle med legemiddelindustrien. I Norge har myndighetene mer å si, forklarer medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket i Norge til Aftenposten.

De 13 medikamentene som er med i undersøkelsen, gjelder vanlige lidelser eller sykdom som diabetes, angst, potensproblemer, høyt kolesterol, hjertesykdom, fibromyalgi, astma, epilepsi, diabetes og depresjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer