Medisiner fra havet kan gå tapt

Planter og dyr som lever i havet kan være utgangspunktet for nye medisiner som antibiotika og smertestillende, men forskere tror ressursene kan gå tapt før potensialet blir undersøkt.

Publisert
Sist oppdatert

Fisking, klimaforandringer og forurensning truer mangfoldet i sjøen, og nedbrytningen må stanses før det er for sent, mener deltagere ved konferansen EurOCEAN 2004 i Ireland.

- Liv som kommer fra havet har utviklet seg mye lenger enn på land, så mangfoldet er mye større, sa professor Carlo Heip fra Institute of Ecology i Nederland på konferansen.

Men livet i havet er veldig dårlig kartlagt.

Kun et par hundre tusen arter marine planter og dyr er blitt vitenskaplig beskrevet - og når det gjelder mikroorganismer har vi bare skrapet på overflaten av det som finnes.

Artene har utviklet en mengde triks for å overleve i det tøffe miljøet til sjøs. Mange organismer produserer molekyler som er designet for å gi dem et konkurransefortrinn i kampen for tilværelsen.

Disse molekylene kan for eksempel få vertsorganismen til å smake vondt eller gjøre den så giftig at den dreper eventuelle angripere temmelig effektivt.

Noen parasitter, som ikke er i stand til å flytte seg, dekker seg selv i stoffer som gjør det umulig for bakterier å kolonisere dem.

Nye medisinerForskere undersøker slike organismer for å lære mer om cellefunksjoner og bruke kunnskapen til å utvikle nye medisiner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer