Medisiner fra havet kan gå tapt

Planter og dyr som lever i havet kan være utgangspunktet for nye medisiner som antibiotika og smertestillende, men forskere tror ressursene kan gå tapt før potensialet blir undersøkt.

Publisert
Sist oppdatert

Fisking, klimaforandringer og forurensning truer mangfoldet i sjøen, og nedbrytningen må stanses før det er for sent, mener deltagere ved konferansen EurOCEAN 2004 i Ireland.

- Liv som kommer fra havet har utviklet seg mye lenger enn på land, så mangfoldet er mye større, sa professor Carlo Heip fra Institute of Ecology i Nederland på konferansen.

Men livet i havet er veldig dårlig kartlagt.

Kun et par hundre tusen arter marine planter og dyr er blitt vitenskaplig beskrevet - og når det gjelder mikroorganismer har vi bare skrapet på overflaten av det som finnes.

Artene har utviklet en mengde triks for å overleve i det tøffe miljøet til sjøs. Mange organismer produserer molekyler som er designet for å gi dem et konkurransefortrinn i kampen for tilværelsen.

Disse molekylene kan for eksempel få vertsorganismen til å smake vondt eller gjøre den så giftig at den dreper eventuelle angripere temmelig effektivt.

Noen parasitter, som ikke er i stand til å flytte seg, dekker seg selv i stoffer som gjør det umulig for bakterier å kolonisere dem.

Nye medisiner
Forskere undersøker slike organismer for å lære mer om cellefunksjoner og bruke kunnskapen til å utvikle nye medisiner.

En gruppe forskere har fokusert på skalldyrforgiftning i Europa.

Noen organismer som kalles dinoflagellater produserer en gift som kalles okadaic-syre. Mennesker som spiser skalldyr som har vært i kontakt med blomstrende dinoflagellater får magekramper og andre problemer.

Forskerne har oppdaget at syren også kan utløse kreft og forstyrre testosteronet - kansje også føre til sterilitet.

- Forskere på utkikk etter kreftmedisiner leter etter molekyler som skal hinder cellevekst, forklarer doktor Adrianna Ianora, som er økolog ved Stazione Zoologica, Anton Dohrn, i Italia.

- I tillegg blir giftige organismer, som noen typer sneiler, undersøkt for potensiale for smertelindring.

Menneskelig aktivitet
Selv om organismer i havet har stort potensiale til å bringe oss nye medisiner, blir de brutt ned av menneskelig aktivitet.

Overfiske har redusert antallet store rovfisk, som hai, noe som påvirker næringskjedene ned til mikrobenivå.

Fremmede arter som blir transportert ut av deres naturlige miljø via ballasttanker på skip forandrer lokale økosystemer, og forskerne sier at klimaforandringene til slutt vil gjøre sjøvann mer syrlig.

Ingen vet hva disse forandringene kan føre til.

- Vi må vite hvordan det biologiske mangfoldet i havet blir opprettholdt, fordi det er en veldig viktig ressurs for menneskeheten, sa doktor Ianora på konferansen.

Mozon.no, 14.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer