- Meditasjon vil gi verdensfred

Twin Peaks-regissør David Lynch leder en kampanje for verdensfred basert på meditasjon.

Publisert
Sist oppdatert

Tror meditasjon vil gi verdensfred
Twin Peaks-regissør David Lynch leder en kampanje for verdensfred basert på meditasjon.

Mange vil nok synes det virker litt rart at regissøren bak mørke filmer som Dark Velvet og Mudholland Drive skal lede en kampanje for verdensfreden basert på masse-meditasjon. Men for Lynch er livet med trancendal meditasjon herlig, og det vil han at andre også skal få oppleve.

Derfor prøver han sammen med en eiendomsutvikler fra Washington og en tidligere toppsjef for et magasinforlag å samle inn en milliard dollar. Pengene skal brukes til å starte en organisasjon som utdanner instruktører i trancedental meditasjon - noe initiativtakerne mener vil minske stresset på planeten.

- Det er et tonn med skeptikere der ute, sier Lynch til Reuters, og godtar at det er en smile-faktor tilknyttet dette prosjektet.

- På overflaten er det noe å smile av, sier han. Men jeg vil oppfordre folk til å se litt dypere inn i dette, og legge vekk smilene, hvis det ikke er et smil av glede for hvor vakkert dette er. For planen er blitt testet, og hver gang den er blitt testet har den redusert kriminalitet og vold. Dette er ekte, og prosjektet kan bli satt i gang allerede innen ett år og føre til fred i verden, sier han.

Lynch, som har lagd filmer med et skråblikk på småbylivet i amerika, sier han har meditert i 34 år, og at det ikke har sløvet hans kunstneriske brodd.

- Da jeg startet med meditasjon hadde jeg mye sinne i meg, og noen vil vel si at det gir deg en ekstra brodd og et fortrinn, men sannheten er at sinne er som gift. To uker etter jeg startet å meditere hadde sinnet forsvunnet. Det betyr ikke at jeg ikke kan bli sint, men det betyr at det ikke blir værende sint. Det forgifter meg ikke, sier regissøren.

Lynch, sammen med eiendomsutvikler Jeffrey Abramson og tidligere toppsjef i et magasinforlag, Robert Brown, vil starte et universitet for verdensfred i USA.

De har allerede samlet inn 88 millioner dollar, men Brown sa at de trenger mer for å kunne gi ut 8000 stipender for å undervise i meditasjonsteknikkene til Maharishi Mahesh Yogi.

Lynch og andre har sagt at når mange mennesker bruker disse meditasjonsteknikkene samtidig, reduserer det kriminalitet, krig og terrorisme.

Mer informasjon finner du på Mozon.no, 14.12.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer