Rente på boliglån

Medlemskapene som gir knallgode boliglånsrenter

Du kan få rente godt under gjennomsnittet hvis du er medlem i en forening eller et forbund som har eksklusive avtaler med utvalgte banker.

MEDLEMSTILBUD: Flere av de beste boliglånsrentetilbudene i Finansportalen gjelder medlemmer av enkelte foreninger og forbund. Foto: Eilin Lindvoll.
MEDLEMSTILBUD: Flere av de beste boliglånsrentetilbudene i Finansportalen gjelder medlemmer av enkelte foreninger og forbund. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Etter at Norges Bank økte styringsrenta i september har flere boliglånskunder fått varsel om at banken øker boliglånsrenta deres, som videre betyr økte rentekostnader, både i større og mindre grad.

Når bankene setter opp boliglånsrentene, er det viktig at du som forbruker sjekker hva som er de beste vilkårene du kan få for ditt lån, slik at du kanskje kan forhandle deg til lavere boliglånsrente, eller finner ut at det er mer lønnsomt å heller bytte bank.

Men, du kan også sikre deg bedre lånevilkår med de riktige medlemskapene.

Lenger ned i saken får du oversikt over foreningene, forbundene og organisasjonene som tilbyr eksklusive boliglånstilbud til medlemmene sine gjennom spesialavtaler med bankene.

Snittrenta øker

Sentralbanken har satt opp styringsrenta fire ganger fra september 2018 til samme måned i 2019, og per i dag er renta på 1,5 prosent. Bankenes utlånsrenter ligger noe over dette, på grunn av de såkalte utlånsmarginene.

Ferske tall fra SSB viser at gjennomsnittlig flytende utlånsrente for utestående lån med pant i bolig har økt med 0,17 prosentpoeng mellom juli og august 2019.

Snittrenta på nye boliglån har økt med 0,06 prosentpoeng.

Foto: skjermdump/SSB
Foto: skjermdump/SSB Vis mer
Foto: skjermdump/SSB
Foto: skjermdump/SSB Vis mer

Det betyr at gjennomsnittlig flytende utlånsrente for utestående og nye lån med pant i bolig er henholdsvis 2,91 og 2,87 prosent per august 2019.

Boliglån kun for medlemmer

Så, hvilke medlemsfordeler kan du få knyttet til boliglånet ditt?

Hvis du er 40 år, har fire millioner i lån, boligverdi til seks millioner, nedbetalingstid på 25 år, gir Finansportalen følgende resultat:

Foto: skjermdump/Finansportalen
Foto: skjermdump/Finansportalen Vis mer

Som du ser, er det beste rentetilbudet for medlemmer av LO Favør hos Sparebank 1 Lom og Sjåk, Østlandet, SMN og Gudbrandsdal. Der får medlemmene effektiv rente på 2,3 prosent.

Til sammenligning er beste effektive rente for en 40-åring, med lån og boligverdi som eksemplifisert over, på 2,55 prosent, ifølge Finansportalen.

Her er noen av boliglånstilbudene for medlemmer:

  • Du kan få effektiv rente helt ned til 2,3 prosent som medlem av LO Favør hos flere av Sparbank 1s lokale banker, men merk at renta for denne medlemsgruppa er noe høyere hos noen lokale bankkontor.
  • Akademikerne får 2,47 prosent effektiv rente hos Danske Bank, og samme effektive rente får medlemmer av Jurisforbundet i Handelsbanken.
  • Medlemmer av Norske arkitekters landsforbund (NAL) og YS får effektiv boliglånsrente på 2,49 prosent hos Gjensidige.
  • Norsk Sykepleierforbund får rente på 2,6 prosent hos DNB.
  • Unio-medlemmer får effektiv rente på 2,75 prosent hos Storebrand.
  • Obos-medlemmer får også rente på 2,75 eller 2,86 prosent i Obos Banken.
  • Oslo Pensjonsforsikring AS tilbyr sine medlemmer 2,79 prosent effektiv rente.
  • Medlemmer av KLP får rente på 2,91 eller 3,01 prosent hos KLP Banken.

Sjekk om medlemstilbudet virkelig lønner seg

Før du kaster deg på medlemstilbudet banken tilbyr, bør du imidlertid sjekke om det er noen forutsetninger eller krav som følger med, og om dette er krav du kan godta.

For eksempel må medlemmer av Norsk Sykepleierforbund bruke DNB som hovedbank, altså ha lønnskonto, nettbank og kort hos dem, og lånet kvalifisere for DNB Boligkreditt AS, hvilket betyr at lånet må knyttes til pant i egen bolig inntil 75 prosent av verdi.

- Det er veldig viktig at du er klar over at det slett ikke er sikkert at medlemstilbudet er bedre eller billigere enn markedets beste uten krav om medlemsskap. Sjekk derfor alltid først hvilke betingelser du kan få uten å være medlem noe sted, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside.no.

Hvis du utelukkende melder deg inn i foreningen for å få billigere lån, må medlemsavgiften regnes inn i den effektive renten på lånet, fortsetter hun. Du får et omtrentlig bilde av hva den betyr for renten ved simpelthen å dele medlemsavgiften på lånets størrelse:

Er, for eksempel, medlemsavgiften på 3000 kroner året og lånet på én million, øker medlemskapet renten med 0,3 prosentpoeng.

Godt forhandlingskort

Det at medlemsfordeler gir deg bedre boliglånsrente er et godt argument for å få lavere rente på lånet ditt selv om du ikke har det i banken som har avtale med foreningen eller forbundet.

Hvis du, for eksempel, kontakter banken og oppgir at du kan få ei bedre rente ved å flytte lånet til banken med medlemsfordel, kan det hende at din nåværende bank matcher dette i frykt for å miste deg som kunde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer