Boliglån

Medlemsrente: ­Ikke like mye å hente

Vanlige boliglånsrenter har droppet til nivået bare «utvalgte» kunne få lånet sitt tidligere.

MEDLEMSTILBUD: Nå er de laveste rentene på boliglån både for medlemmer og hvermannsen. Foto: Eilin Lindvoll.
MEDLEMSTILBUD: Nå er de laveste rentene på boliglån både for medlemmer og hvermannsen. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Da Dinside skrev om medlemskapene som gir knallgode renter for litt over et halvt år siden, skilte det 0,25 prosentpoeng mellom beste ordinære boliglånsrente og den laveste renta medlemmer av LO Favør kunne få hos utvalgte banker.

Nå, derimot, er laveste medlemsrente 1,44 prosent ved belåningsgrad på halvparten av boligverdien, ifølge Finansportalen. Dette er akkurat samme rente du kan få på et ordinært boliglån uten å være medlem noe sted, viser samme sammenligningstjeneste.

Det vil si at det ikke er like mye å hente på å bruke medlemsfordelene sine hos banken i disse dager.

Lønner det seg virkelig?

Før du kaster deg på medlemstilbudet banken tilbyr, bør du sjekke om det er noen forutsetninger eller krav som følger med, og om dette er krav du kan godta.

Noen banker krever, for eksempel, at medlemmene må bruke dem som hovedbank for å få spesial-rentene, altså ha lønnskonto, nettbank og kort hos dem. I tillegg kan det være krav knyttet til boligens belåningsgrad.

- Det er veldig viktig at du er klar over at det slett ikke er sikkert at medlemstilbudet er bedre eller billigere enn markedets beste uten krav om medlemsskap. Sjekk derfor alltid først hvilke betingelser du kan få uten å være medlem noe sted, sa Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside i fjor høst.

Dette kommer tydelig fram når vi ser på dagens rentetilbud for medlemmer og ikke-medlemmer, som er helt like, men kommer med krav for førstnevnte kundegruppe.

BINDE RENTA: Forbrukerøkonomene svarte på lesernes spørsmål om økonomien under coronakrisen. Video: Dagbladet TV. 24. april 2020 Vis mer

Karlin Moen i Norsk Familieøkonomi understreker overfor Dinside at selv om medlemskap kan gi deg gode betingelser, gjelder fremdeles boliglånsforskriften: Du kan maksimalt ha fem ganger årsinntekt i gjeld, belåningsgrad på maksimalt 85 prosent av boligverdi og du må tåle en renteøkning på fem prosentpoeng.

Medlemsavgiften må regnes med

Ikke minst bør du ta med prisen du betaler for medlemskapet i beregningen din. Det er jo «sluttsummen på kassalappen som gjelder».

Hvis medlemsavgiften er på 3000 kroner i året og lånet på én million, øker medlemskapet renta med 0,3 prosentpoeng, ifølge Realfsens eksempel.

Så, dersom du utelukkende melder deg inn i foreningen for å få billigere lån, må medlemsavgiften regnes inn i den effektive renta på lånet. Du får et omtrentlig bilde av hva den betyr for renta ved simpelthen å dele medlemsavgiften på lånets størrelse, som eksemplifisert over.

Her er de ti beste medlemstilbudene per 19. mai 2020:

Medlemsorganisasjon Bank Effektiv rente
UnioNordea Direct (lån under 50%)1,44 %
YSNordea Direct (lån under 50%)1,44 %
AkademikerneDanske Bank1,44 %
JuristforbrundetHandelsbanken NUF1,44 %
LO FavørSparebank 1 SMN1,51 %
NALNordea Direct1,54 %
UNIONordea Direct (lån under 75%)1,54 %
YSNordea Direct (lån under 75%)1,54 %
LO FavørSparebank 1 Østlandet1,54 %
Norsk SykepleierforbundDNB1,54 %

Godt forhandlingskort

Det at medlemsfordeler eventuelt gir deg bedre boliglånsrente er, derimot, et godt argument for å få lavere rente på lånet ditt selv om du ikke har det i banken som har avtale med foreningen eller forbundet.

Hvis du kontakter banken og oppgir at du kan få ei bedre rente ved å flytte lånet til banken med medlemsfordel, kan det hende at din nåværende bank matcher dette i frykt for å miste deg som kunde.

- Hvor sterkt dette argumenter er vil være avhengig av hvor stor differansen mellom tilbudene faktisk er. Vi kjenner til flere som har brukt dette argumentet og fått lavere rente uten å måtte flytte lånet, så det skader sjeldent å spørre, sier Moen i Norsk Familieøkonomi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer