Meld deg ut, slipp skatt!

Våre beregninger viser at det offentliges kostnader ved å drive og eie statskirken tilsvarer omtrent 1.300 kroner året for hver yrkesaktive skattebetaler og omtrent 800 kroner for hvert medlem. I Danmark kunne vi ha valgt hvem pengene skulle gå til.

Publisert
Sist oppdatert

Debatten om hvorvidt Oslos befolkning skal kunne uttale seg om hvem man ønsker som ny biskop fortoner seg trolig som underlig for mange norske skattebetalere.

Kalkulerer man hva statskirken mottar i offentlige overføringer, kommer man nemlig raskt opp i godt over en tusenlapp i året - en hel femtedel av hva landets forsvar koster per innbygger (i underkant av 7.000 kroner året).

Av årets statsbudsjett går det frem at de statlige og kommunale overføringene til Den norske kirke var på godt over 3 milliarder kroner i 2002. Legger man til kapitalkostnadene ved eiendommer som brukes av statskirken, øker den offentlige finansieringen av statskirken til grovt anslått 3,2 milliarder per år. Kirkebudsjettet for 2005 finner du her.

Anslagene i tabellen er grove, og slett ikke ukontroversielle.

Menighetene er ikke folk

I henhold til kirkeregnskapene for 2002 er menighetenes formue verdsatt til vel 4 mrd. ¬kroner. En stor del av formuen er knyttet til ¬kirkene. Verdifastsettelsen av disse er usikker.

I følge Kirke- og kulturdepartementet er det forholdsvis bred enighet om at menighetenes formue ikke er det offentliges eiendom, men menighetenes. I forhold til de kommunale og statlige overføringene er ikke disse kapitalinntektene betydelige, men vi velger likevel å ta dem med, ettersom begrepet "menighet" har vært forholdsvis ensbetydende med "folk flest" fram til nyere tid. Det virker derfor naturlig å innta en avkastning av disse eiendommene i det samlede bildet av kirkens inntekter fra offentlige kilder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.