Mener 350-kronersgrensa for netthandel er ulovlig

Virke prøver å fjerne momsfri netthandel, og foreslår moms fra første krone.

PAKKER PÅ VEI: Selv om den nye 350-kronersgrensa har fått blanda tilbakemelding, mener Virke den fører til enda mer netthandel fra utlandet, og enda vanskeligere tider for norske butikker. Foto: BIRGER MORKEN / POSTEN
PAKKER PÅ VEI: Selv om den nye 350-kronersgrensa har fått blanda tilbakemelding, mener Virke den fører til enda mer netthandel fra utlandet, og enda vanskeligere tider for norske butikker. Foto: BIRGER MORKEN / POSTEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi mener grensa kan være i strid med regelverket.

Det sier direktør Harald Andersen, som er ansvarlig for utrednings-, analyse- og påvirkningsarbeid i Virke. Og de er ingen liten aktør.

Hovedorganisasjonen representerer 20.000 norske virksomheter, som altså mener de blir diskriminert av dagens 350-kronersgrense.

Grensa gjør at nordmenn kan handle for 350 kroner inkludert frakt uten å betale moms og eventuell toll. Men får Virke det som de vil, forsvinner hele momsfrigrensa.

Netthandel.no melder nemlig at Virke har klaget grensa inn til EFTAs overvåkningsorgan, ESA, som skal sørge for at medlemslandene følger EØS-avtalens plikter og regler.

LES OGSÅ: 7 spørsmål og svar for å holde deg trygt under 350-kronersgrensa

Tre problemer med momsgrensa

Andersen forteller Dinside at det er flere grunner til klagen:

  1. Virke mener grensa «de facto gir næringsstøtte til konkurrenter av norsk næringsliv», og gir utenlandske nettbutikker andre vilkår enn norske butikker på både gata og nettet.
  2. Virke mener grensa «bryter med hele logikken i momssystemet vårt».
  3. Virke mener en slik grense aldri har blitt avklart i EØS-avtalen, og aldri har blitt diskutert med ESA. Hverken den gamle 200-kronersgrensa eller den nye grensa på 350 kroner.
- I sum gir dette grunnlag for at den kan være i strid med statsstøtteregelverket og artikkel 61 i EØS-avtalen, sier Andersen til Dinside, og håper at ESA er enig med dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.