Mener 350-kronersgrensa for netthandel er ulovlig

Virke prøver å fjerne momsfri netthandel, og foreslår moms fra første krone.

PAKKER PÅ VEI: Selv om den nye 350-kronersgrensa har fått blanda tilbakemelding, mener Virke den fører til enda mer netthandel fra utlandet, og enda vanskeligere tider for norske butikker. Foto: BIRGER MORKEN / POSTEN
PAKKER PÅ VEI: Selv om den nye 350-kronersgrensa har fått blanda tilbakemelding, mener Virke den fører til enda mer netthandel fra utlandet, og enda vanskeligere tider for norske butikker. Foto: BIRGER MORKEN / POSTEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi mener grensa kan være i strid med regelverket.

Det sier direktør Harald Andersen, som er ansvarlig for utrednings-, analyse- og påvirkningsarbeid i Virke. Og de er ingen liten aktør.

Hovedorganisasjonen representerer 20.000 norske virksomheter, som altså mener de blir diskriminert av dagens 350-kronersgrense.

Grensa gjør at nordmenn kan handle for 350 kroner inkludert frakt uten å betale moms og eventuell toll. Men får Virke det som de vil, forsvinner hele momsfrigrensa.

Netthandel.no melder nemlig at Virke har klaget grensa inn til EFTAs overvåkningsorgan, ESA, som skal sørge for at medlemslandene følger EØS-avtalens plikter og regler.

LES OGSÅ: 7 spørsmål og svar for å holde deg trygt under 350-kronersgrensa

Tre problemer med momsgrensa

Andersen forteller Dinside at det er flere grunner til klagen:

TIL KRIG: Harald Andersen i Virke klager inn grensa på vegne av 20.000 norske bedrifter. Foto: VIRKE
TIL KRIG: Harald Andersen i Virke klager inn grensa på vegne av 20.000 norske bedrifter. Foto: VIRKE Vis mer


 1. Virke mener grensa «de facto gir næringsstøtte til konkurrenter av norsk næringsliv», og gir utenlandske nettbutikker andre vilkår enn norske butikker på både gata og nettet.
 2. Virke mener grensa «bryter med hele logikken i momssystemet vårt».
 3. Virke mener en slik grense aldri har blitt avklart i EØS-avtalen, og aldri har blitt diskutert med ESA. Hverken den gamle 200-kronersgrensa eller den nye grensa på 350 kroner.
- I sum gir dette grunnlag for at den kan være i strid med statsstøtteregelverket og artikkel 61 i EØS-avtalen, sier Andersen til Dinside, og håper at ESA er enig med dem.

LES OGSÅ: Fått overraskende krav om moms og gebyrer? Da kan du be nettbutikken betale, mener ekspertene

«Ekstremt urettferdig»

Selve klagen er på 26 sider, men hovedpoenget er altså: Utenlandske nettbutikker trenger ikke betale moms ved kjøp under 350 kroner, slik norske butikker må. Dette synes Virke er urettferdig og potensielt i strid med EØS-avtalen, som forbyr konkurransevridende statsstøtte.

Endringen fra 200 kroner ekskludert frakt, til 350 kroner inkludert frakt, mener Virke gjør markedet enda mer urettferdig enn før.

- Vi var svært aktive da grensa skulle endres, og kan vel være såpass høy og mørk at vi tar en stor del av æren for at den ikke ble hevet til 500 kroner, slik regjeringen ville. Når det er sagt, er det ikke tvil om at hevingen vil få betydelige konsekvenser for norsk varehandel på sikt, sier Harald Andersen i Virke.

Slik går saken videre

 • Virke sendte sin klage til ESA 15. oktober.
 • ESA ba i et brev om mer informasjon fra Nærings- og fiskeridepartementet for å kunne behandle klagen, med svarfrist 7. desember.
 • Svarfristen har blitt utvidet til 20. januar 2016, og Finansdepartementet har tatt over oppgaven.
 • - Det er for tiden et pågående arbeid i departementet med å besvare brevet. Departementet har foreløpig ingen kommentar utover dette, sier Helene Megaard i departementets kommunikasjonsenhet til Dinside.

 • - Vi og våre medlemmer, både fysiske butikker og nettbutikker, oppfatter dette som ekstremt konkurransevridende og urettferdig, og kan ikke akseptere at vi skal ha denne grensa.

  LES OGSÅ: Dette betyr «ufortollet gods»-klistremerket på pakka di

  Moms fra første krone

  Ifølge Andersen viser tall fra deres eHandelsbarometer at hver tredje vare som handles på nett kjøpes i utenlandske nettbutikker. Og at tallene er langt «dystrere» blant yngre nordmenn.

  - Så hva foreslår dere som løsning?

  - Vi vil ha moms fra første krone. Full avgiftsmessig likebehandling. Alt handler om lik behandling svarer Andersen i Virke.

  Ofte er det alle gebyrene som kommer i tillegg til momsen, fra selskaper som DHL og Tollpost, som gjør utenlandsk netthandel dyrere enn utgangspunktet. Andersen vil få bukt på dette ved å la folk selv betale momsen gjennom en nettløsning, slik flere har foreslått før han.

  - Om man gjør det selv, slik man har god kultur for i Norge med nettbanker og offentlige nettjenester, faller hele grunnlaget for slike gebyrer bort, mener Andersen, og oppsummerer:

  - Vi håper ESA mener momsgrensa er i strid med statsstøtteregelverket, ber Norge avvikle denne særnorske grensa og går inn for full likebehandling.

  LES OGSÅ: Tollvesenet merker den nye momsgrensa – men ikke i form av mer handel

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer