Mener et gjeldsregister er nødvendig

Gjeldsoffer-Alliansen mener flere av de som har fått innvilget kreditt, burde vært stoppet, og tror gjeldregisteret er løsningen.

KREDITTPROBLEMER:Enkelte får innvilget en hel bunke med kredittkort, uten å ha betalingsevne. Et problem man kan unngå med et gjeldsregister, mener Gjeldsoffer-Alliansen. Foto: COLOURBOX.COM
KREDITTPROBLEMER:Enkelte får innvilget en hel bunke med kredittkort, uten å ha betalingsevne. Et problem man kan unngå med et gjeldsregister, mener Gjeldsoffer-Alliansen. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke kunne DinSide fortelle at barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet er i gang med å utarbeide et nytt forslag til gjeldsregister.

I motsetning til Datatilsynet, som er skeptisk til opprettelsen av et slikt register, mener Gjeldsoffer-Alliansen at gjeldsregisteret er svært viktig.

DinSide gjennomførte nylig en test som viste at en student med lav inntekt fikk innvilget minimalt med kreditt. Men erfaringen til Gjeldsoffer-Alliansen er en annen.

- Det er blitt for lettvint å ta opp forbrukskreditt. Vi har nylig bistått et ektepar, som med to millioner i boliglån, fikk innvilget ytterligere 2 millioner fordelt på 39 forbrukslån og kredittkort, forteller Bengt Scheldt, leder i Gjeldsoffer-Alliansen til DinSide.

- Det svært mange av de som tar kontakt med oss spør seg om er: Hvorfor ble jeg ikke stoppet?

Gir feilaktige opplysninger

En viktig årsak til at enkelte får innvilget kreditt langt utover betalingsevne, er etter alt å dømme at de har oppgitt feilaktige opplysninger.

- Det er nok riktig, sier Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen.

- Her bør man imidlertid være klar over at noen som blir arbeidsledige, i desperasjon tar opp forbrukslån til mellom 25 og 30 prosent rente for å betjene boliglånet. Andre, uten bolig, som kommer på etterskudd med et kredittkort, tar opp nye for å betjene det eller de foregående. Mange blir skremt av kreditorenes trussel om betalingsanmerkninger, sier Scheldt.

Han påpeker at det er to parter som inngår en avtale om et låneopptak.

- Begge har et ansvar for at det blir gjort riktig. Vi har lenge sett at den sterkeste part ønsker å lesse alt ansvar over på den svakeste part, når noe går galt, mener Scheldt.

I tillegg mener Gjeldsoffer-Alliansen at mange aktører ikke ber om nok dokumentasjon, for eksempel lønnsslipp, siste likning eller annen informasjon om søkerens økonomi, ved søknad om kreditt.

- Nettopp av den grunn bør man vel spørre seg om ikke bransjen har et medansvar for at folk havner utpå økonomisk?

- Finansinstitusjonene har ikke bare en frarådingsplikt, men også en plikt til å vurdere kundens kredittverdighet. Dersom kredittvurderingen ikke er god nok, kan de således ha et medansvar, sier Rolf Mæhle, fagsjef i Finans Norge til DinSide.

Ønsker gjeldsregister velkommen

Både Gjeldsoffer-alliansen og Finans Norge støtter opprettelsen av et gjeldsregister.

- Vi har gitt støtte til etablering av et gjeldsregister i offentlig regi, slik den forrige regjeringen foreslo. Vi mener et slikt register vil kunne gjøre kredittvurderingen enda bedre, sier Rolf Mæhle.

Gjeldsoffer-alliansen har tro på at et gjeldsregister vil fungere, og viser blant annet til at Sverige har hatt et slikt register i 30 år.

De ønsker dessuten at bredere register enn det som ble foreslått av forrige regjering.

- Opprinnelig skulle gjeldsregisteret kun inneholde informasjon om usikret gjeld. Vi mener det også må ha med informasjon om studielån og skattegjeld for de det gjelder, sier Bengt Scheldt.

Har for få nytte av et register?

I 2013 behandlet Gjeldsoffer-alliansen saker for 253 medlemmer. I tillegg ga de rådgivning til cirka 1.500 personer på telefon.

Samtidig øker årlig antallet telefoner til NAVs gjeldstelefon. I 2013 mottok de henvendelser fra totalt 8.900 personer, som er ny rekord.

Det er Datatilsynet som er den sterkeste motstanderen av gjeldsregisteret, fordi de mener det er et register alle nordmenn vil havne i, men som kun vil hjelpe et fåtall personer.

Han mener videre at et slikt inngrep i personvernet ikke kan forsvares, og anbefaler flere krav til bransjen framfor opprettelsen av et slikt register.

Gjeldsoffer-Alliansen mener Datatilsynet får for mye oppmerksomhet om sin negative holdning til et gjeldsregister. Da den forrige regjeringens forslag til gjeldsregister var ute på høring, var det kun Datatilsynet som var negativ til forslaget, ifølge Bengt Scheldt.

- Av totalt 35 høringsinstanser som leverte høringsnotat til departementet, var 34 positive. De fleste ønsket også at flere typer lån burde være med i registeret, sier Scheldt.

Les mer om kreditt og gjeld på DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer