Mener konfirmasjonene blir alt for dyre

- Summene for dagens konfirmasjoner er så store at det kan påvirke budsjettet over flere år, mener forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.

DYR FEST: Snart er det den tiden på året der tenåringer kler seg opp i finstas og feires inn i voksenlivet. Men kostnadene for festlighetene kan skape problemer. Foto: AMALIE SOLNØRDAL NÆRØ
DYR FEST: Snart er det den tiden på året der tenåringer kler seg opp i finstas og feires inn i voksenlivet. Men kostnadene for festlighetene kan skape problemer. Foto: AMALIE SOLNØRDAL NÆRØ Vis mer

Det er dyrt å invitere til fest. Det skal bestilles mat, kaker og lokaler. Barna skal kanskje ha bunad, og i tillegg forventes det at man skal gi gave.

- Summerer man dette blir utgiftene ekstremt store, sier Reitan til Dinside.

Hun understreker at foreldre med flere barn må gjenta dette ritualet, og at det kan påvirke familiebudsjettet over flere år.

Halvparten av oss går tom for penger hver måned. Slik får du kontroll.

Bruker nærmere 40.000 kroner

- Mange foreldre bruker store summer for å arrangere konfirmasjon. Å bruke stadig mer på både festen og gaven er en trend som bare vokser, sier Reitan videre.

I 2013 gjorde TNS Gallup en undersøkelse på oppdrag fra Nordea som viste at begivenheten medfører store kostnader for foreldrene.

Gjennomsnittlig bruker osloborgerne mest på gave til konfirmanten. Tallene fra 2013 viste at hele 18 prosent bruker over 20.000 kroner på gaven.

Tjenesten som sørger for at du alltid har dekning på konto når regningen kommer

I tillegg skal det arrangeres fest, og det er ikke lenger like vanlig å ha selskapet hjemme i stua.

DYRT: Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, mener dyre konfirmasjoner kan påvirke familieøkonomien i flere år. Foto: NORDEA
DYRT: Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, mener dyre konfirmasjoner kan påvirke familieøkonomien i flere år. Foto: NORDEA Vis mer


- Det har blitt mer vanlig å ha festen et annet sted. Det er ikke lenger like naturlig å flytte på møblene i stua for å lage et langbord. Nå skal det leies dyre lokaler og maten kommer utenfra. Dette koster, ser Reitan til Din Side.

I 2013 havnet snittkostnadene på 15.000 kroner for festen. Dersom man legger sammen snittprisen for gaver og finstas for hedersgjesten havnet alt på hele 33.600 kroner. I følge Reitan har kostnadene steget bare de siste to årene.

Null kontroll? Studenter sløser aller mest

Bør svelge stoltheten sin

Reitan tror at foreldre har en tendens til å åpne lommeboka på vidt gap fordi de er redde for å skuffe barna sine. De er redde for å ikke gi like mye som andre foreldre.

- Foreldre opplever et enormt press rundt konfirmasjonen. De vil ikke virke dårligere enn andre. Samtidig er konfirmantene i en sårbar alder der det kan føles viktig å passe inn, og det tror jeg foreldrene kjenner på, sier Reitan.

Hun argumenter for at dette er forventninger som kanskje ikke er reelle. Hun oppfordrer foreldre til å snakke med både barna sine og nærmiljøet. Slik kan presset senkes.

- Foreldrene må gå inn i seg selv, svelge stoltheten sin og forklare barna hva det krever å arrangere en slik fest. Jeg tror de fleste vil møte forståelse.

Her er konfirmantenes drømmegaver

Hun foreslår for eksempel at foreldre snakker med hverandre. Dersom andre i nærmiljøet tar ansvar og prater om forventningene mange foreldre går med, kan kanskje forventningene senkes.

Bekymrede foreldre

En undersøkelse gjort av Sparebank 1 i år viser at foreldre bekymrer seg i tiden før konfirmasjonen. Foreldrene har økt forventning til hva som kreves av dem, og hele 25 prosent forteller at de er svært bekymret for økonomien.

- Når man hører hvor mye konfirmantene både forventer og får, så kan jeg skjønne at noen blir bekymret om de klarer å holde tritt med andre konfirmantforeldre, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1, og viser til at spesielt selskapet og gaven skaper bekymring.

Gundersen understreker at det er mulig å gjennomføre en konfirmasjon ganske rimelig, men at det krever god planlegging.

- Det forutsetter god planlegging, nøktern innstilling og sparing. Det er klart det kan bli dyrt og gå utover familieøkonomien, men det er helt opp til en selv, sier han.

Slik får du en rimeligere konfirmasjon

Det er mange måter å kutte kostnader selv om man ønsker en fin markering av den store dagen.

Magne Gundersen anbefaler blant annet å arrangere festen hjemme, og lage maten selv, eller å få hjelp av familie og venner til matlagingen. Kan man dessuten by på selvfisket fisk eller selvskutt vilt, gir dette lave kostnader, men høy score på maten.

Skal man investere i bunad til konfirmasjonen, utgjør også det en stor utgiftspost. Sjekk muligheten for å kjøpe brukt på finn.no.

LES OGSÅ: Piratkopi fra Finn.no? Krev pengene tilbake

Her er flere gode råd for å få en rimeligere konfirmasjon:

  • Senk forventningene til deg selv.
  • Lag kaker selv. Be gjerne andre familiemedlemmer også ta med gode desserter.
  • Flytt på møblene hjemme og lag et pent dekket langbord i stua.
  • Dersom du vil gi penger i gave, gi øremerkede midler som skal gå til noe viktig.
  • Arvegods og opplevelser er fine gaver å gi. Samtidig er de trendy og miljøvennlige.
Smart pengebruk: Kim (22) sparte siden konfirmasjonen for å få råd til egen bolig

Av: Amalie Solnørdal Nærø og Berit Njarga

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer