Gebyr på fond

Mener Nordea lurer kundene inn i dyre fond

Forbrukerrådet klager banken inn til Forbrukertilsynet.

MISVISENDE: Forbrukerrådet beskylder Nordea for brudd på markedsføringsloven fordi de villeder småsparere til å velge aktive forvaltede fond og mener disse større sannsynlighet for meravkastning, noe som ikke er dokumentert. Foto: Francis J Dean/REX/NTB Scanpix.
MISVISENDE: Forbrukerrådet beskylder Nordea for brudd på markedsføringsloven fordi de villeder småsparere til å velge aktive forvaltede fond og mener disse større sannsynlighet for meravkastning, noe som ikke er dokumentert. Foto: Francis J Dean/REX/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet sier til NRK at de anklager Nordea for brudd på markedsføringsloven.

- Nordea villeder småsparere når de sier at deres aktive forvaltede fond gir større sannsynlighet for meravkastning. Det har de ikke dokumentert, og de tar seg godt betalt, sier Blyverket.

Aktivt forvaltede fond i Nordea koster fire ganger så mye som indeksfond, påpeker Blyverket. Totalt sett for hele bransjen, har Forbrukerrådet regnet ut at det beløper seg til to milliarder kroner årlig i for høye kostnader for oss pensjonssparere.

Forbrukerrådet har altså klaget Nordea inn til Forbrukertilsynet for det de mener er et lovbrudd.

Mener fondsvalg er behovsstyrt

Kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea bekrefter overfor NRK at de har mottatt klagen fra Forbrukerrådet og skal gjennomgå den.

- Utgangspunktet vårt er at kommunikasjonen rundt forvaltningen og de fondene vi har skal være i tråd med markedsføringsloven. Hvis vi har gjort noe som ikke er i overensstemmelse med den, skal vi selvfølgelig rette på det, sier Steffensen.

Han legger til at Nordea også tilbyr rimeligere indeksfond til de kundene som ønsker det. Hva som er det beste valget vil avhenge av den enkelte kundes behov, villighet til å ta risiko og tidshorisonten på sparingen, ifølge ham.

Blyverket i Forbrukerrådet forstår ikke at noen kunder har nytte av de dyrere, aktivt forvaltede fondene.

- Det er ingen av oss som ønsker å betale mer enn vi må for å få en tjeneste eller vare levert, også på fondsområdet. Jeg pleier å kalle de som fremsnakker aktive fond for såkalte indeksfornektere. Dette tyder på at Nordea er i den kategorien, sier Blyverke.

Fondsforklaring

Så, hva er forskjellen på akivt forvaltede fond og indeksfond?

Jo, aktive fond skal prøve å slå indeksen ved hjelp av et forvalterteam. De er gjerne dyrere enn andre fond. Indeksfond, også kalt passive fond, derimot, følger børsindeksen uten «å tenke», altså motsatt av aktive fond. Disse fondene er billige.

Det finnes også en tredje fondstype, faktorfond, som ligger midt mellom aktive og passive fond. De skal prøve å slå børsen, men ved hjelp av teknologi, ikke mennesker. Prisen er også midt mellom dyrt og billig.

Geir Ormseth i Finansportalen har tidligere sagt til Dinside at gebyr er viktigere enn avkastning ved valg av fond til blant annet aksjesparekonto (ASK). Det er nesten umulig å finne forskning som støtter å basere seg på historisk avkastning, ifølge ham.

Faktisk viser undersøkelser fra Forbrukerrådet at for alle andre fond enn norske fond betyr høye gebyrer forventet svakere avkastning, og lave gebyr forventet høyere avkastning. For norske fond vises det at de aktive fondene har gitt bedre avkastning enn indeksfondene, der de aktive fondene er dyrere enn indeksfondene, men innenfor gruppen av aktive fond, ser det ut til at pris er den viktigste faktoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer