- Jeg pleier ikke komme med spådommer, men tror flere kommer til å reise til Sverige framover, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1, og kjent fra Luksusfellen, til DinSide.
Svenske matpriser har økt betydelig mer enn norske det siste året, men det er fortsatt mye å spare på å handle over grensa. Vår ferske pristest viser at du kan spare 43 prosent på å legge handleturen til Sverige.
1. februar er det duket for et nytt prishopp i dagligvarebutikkene, og det er ingen grunn til å tro at forskjellen vil minke.

- Prisene har gått opp der også men det er mange varer som er betydelig billigere i Sverige, og jeg tror mange kommer til å handle der, i hvert fall med det varslede prishoppet.
Forbrukerøkonomen har forståelse for at mange må tenke på økonomien, men er likevel ikke særlig begeistret.
- Det er meningsløst å fylle opp mange biler på Østlandet for å handle i Sverige. Det er dårlig for miljøet, og for norsk handel - men folk tenker mest på egen lommebok.
- Nordmenn er ganske prisbevisste, så det er nok mange som dersom de ser de kan spare mye på å dra til Sverige, bensin og bompenger iberegnet, vil gjøre det.

Ikke gå i «harryfella»
- Venter storinnrykk
Hos Maximat på Nordby Shoppingsenter ble de tatt på senga etter forrige store prisrykk 1. juli. Nå forbereder de seg på storinnrykk, forteller Ole Lind, butikksjef på Maximat på Nordbysenteret.
- Ved forrige store prisøkning økte vi salget med cirka 20 prosent, sier Ole Lind, butikksjef på Maximat Nordby.

Han peker på at forrige prishopp var i ferien, så mange hadde anledning til å ta turen, men at det nå snart er ferie igjen, og at salget vanligvis øker med 30-40 prosent i disse ukene.
Han presiserer at det nok vil være avhengig av prisveksten.
- Vi har jo ikke sett hva det blir riktig enda, men litt avhengig av endringen, så tror vi at noe av det samme vil skje igjen.
Måten de forbereder seg på er at de har økt bemanning, og økt bestillingene for å kunne møte økt handel.
- Helt konkret, der vi vanligvis ville planlegge for en 15-millionersuke, har vi nå planlagt innkjøp for en 18-millionersuke.
- I første omgang blir det litt mer av alt, vi tror mange flere vil handle, men vi kommer nok til å spisse bestillingene når vi ser hva som blir de store endringene i Norge.
Fremover tror han det vil være særlig fokus på landbruksvarer.
- Vi ser at signalene særlig går i retning landbruksvarer som ost og kjøtt, både rødt og hvitt, men vil gjerne vite mer presist hva det blir før vi endrer bestillingene våre.
- Bekymret
- Blir det større forskjeller mellom prisene i Norge og Sverige, er det et klart insentiv til grensehandel, sier Gerhard Salicath, fagsjef næringspolitikk i NHO Mat og drikke, og i Grensehandelsalliansen, til DinSide.
- Vi er jo bekymret for at et eventuelt prishopp kan få en grensehandelseffekt.
Han peker på at det ikke er sikkert det vil være like lønnsomt som før å handle over grensa, ettersom dagligvareprisene har vokst raskere i Sverige og Danmark enn i Norge det siste året, men at ingen vet om de norske prisene nå vil ta igjen økningen.
- I Norge har vi det særskilte fenomenet at prisene fra leverandørene til dagligvaregrupperingene normalt bare justeres til butikk to ganger i året, mens det skjer fortløpende i Sverige og Danmark.
Vil ha likere rammevilkår
Det grunnleggende, ifølge Salicath, om man skal få ned grensehandelen på sikt, er at man må ha likere rammevilkår.
- De ligger der fast, uavhengig av konsumprisindeksen. For eksempel har langtidsholdbare produkter som tobakk og alkohol, betydelig lavere avgifter i landene rundt oss.
Og til tross for strenge kvoter, utgjør alkohol og tobakk fortsatt en stor del av grensehandelen. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er mat- og dagligvarer den desidert største kategorien, etterfulgt av alkohol. Kategoriene brus og snus/tobakk er også store.
- Vi ønsker at rammevilkårene, særlig avgiftsnivået, harmoniseres med nivået i Sverige, slik at insentivet for grensehandel blir redusert. Alkohol, sukkervarer, mat med høyt fettinnhold, det er ikke bedre for helsa om du handler det i Sverige enn i Norge.