- Menn ingen adgang

Svenske kvinner løfter ikke på skjørtet for mannlige gynekologer. Men nå slår mennene tilbake og krever likestilling.

- Menn ingen adgang
Publisert
Sist oppdatert

I flere regioner i Sverige blir det nå vanskeligere å velge om de vil ha mannlig eller kvinnelig gynekolog. Mennene er nemlig lei av å bli valgt bort av kresne kvinner.

- I utgangspunktet skal en pasient kunne ha synspunkter på hvem man skal gå til, og om man ikke trives med en bestemt lege tar vi alltid hensyn til pasientens ønske. Samtidig kan vi ikke akseptere diskriminering av vårt personal, sier Claes Lindhof ved Helsingborgs lasarett til Helsingborgs Dagblad.

Mann eller kvinne i legestolen? Det viktigste er at legen er snill. Les hele saken her:

- Blotter seg på tv
Seksjonsoverlege ved kvinneklinikken ved Rikshospitalet, Rolf Kirschner, har forståelse for sine svenske kolleger.

- Det kvinnene egentlig sier, er at de ikke har tiltro til utøvende spesialisters integritet og evne til medmenneskelighet, mener Kirschner.

- Det er for øvrig merkverdig at man i økende grad blotter sin nakenhet og intimitet i det offentlige og på en tv-skjerm, mens man i en klinisk situasjon ikke skal kunne gjøre det for en mannlig gynekolog, synes han.

Ifølge Kirschner kan ingen kreve å få en kvinnelig gynekolog i Norge, men man kan komme med et ønske. Ved Rikshospitalet får de imidlertid relativt sjelden slike forespørsler.

Få mannlige studenter
Avdelingsoverlegen kan forstå et slikt ønske, men sier han som mannlig gynekolog ikke gjerne vil akseptere det. Men det finnes ett unntak:

- Etter et overgrep, i en svært sårbar situasjon, bør vi innfri ønsket, mener Kirschner.

Hvis utviklingen fortsetter som nå, kan det imidlertid ende med at det ikke lengre finnes mannlige gynekologer. I Skandinavia er hele 80-90 prosent av utdanningskandidatene innenfor gynekologi kvinner.

- En av årsakene til denne utviklingen kan være at studenter og spesialkandidater har observert kravene og sett seg lei på å måtte argumentere for ”likestillingssynspunktene”, tror Kirscnher.

- Både kvinner og menn innenfor fagfeltet synes det er uheldig hvis skjevfordelingen i hvilken som helst retning blir for stor. Resultatet kan bli en ensidig fagoppfatning og dialog, forklarer han.

Les også: Google erstatter legen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer