Menn kan også få brystkreft

Leger oppfordrer nå en ny gruppe mennesker til å genteste seg for å avdekke økt risiko for brystkreft, og det er menn.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Arv og genetiske faktorer er en ting. Dessuten kan fedme, alkohol og inntak av kvinnelige kjønnshormoner også ha en medvirkende årsak til brystkreft hos menn.


- Alle tror bryst- og eggstokkreft er forbeholdt kvinner, sier Dr. Mary Daly ved Fox Chase Cancer Center i Philadelphia, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Men tall fra Kreftregisteret viser av totalt 2.798 som fikk brystkreft i 2005, var det 18 menn som fikk diagnosen. Mange menn vet ikke at de kan være bærere av genet som kan øke risikoen for brystkreft og prostatakreft.

Etter å ha møtt flere mannlige brystkreftpasienter som ikke visste at de hadde forhøyet risiko for denne diagnosen, utførte Daly en liten studie, som nylig ble presentert på en konferanse i Texas. Nå ønsker hun å overbevise flere fedre, sønner og brødre av kvinner med genet til å teste seg.

Les også: Varsler krefteksplosjon

Testet seg for barnas skyld
Som del av en større studie, undersøkte Daly 24 nære slektninger av kvinner som hadde testet positivt for et brystkreftgen, og som hadde fortalt familien om resultatet.

Seks av mennene påsto at de ikke hadde blitt fortalt, eller hadde glemt det. Av de resterende 18 hadde to feilaktig blitt fortalt at testene var negative, og syv trodde ikke dette hadde noe å si i forhold til egen kreftrisiko. Bare fem forsto at de også kunne være bærere av brystkreftgenet.

Seks menn ga uttrykk for at de ville bli testet, og tre av disse gjorde det for barnas skyld.

- Vi prøver å nå ut til menn i slike familier, særlig de med små barn, sier Daly.

Les også: Nesten én av fem kvinner vet for lite om brystkreftfare

Ansvarlig gen
Hvis det er snakk om arvelig brystkreft, er det genet BRCA2 som sørger for den økte risikoen for brystkreft hos menn. Menn med genfeil i dette genet har 14 prosent livstidsrisiko for å utvikle prostatakreft og seks prosent livstidsrisiko for å utvikle brystkreft, ifølge nettsidene til Fox Chase Cancer Center.

- Brystkreft hos menn er med andre ord ekstremt sjelden, og bare en del av disse får det på grunn av arvelige faktorer, vi vet ikke hvor mange. Vi mener det er ryddig å fortelle menn som har feil i BRCA2 genet om den lett økte risikoen for brystkreft, påpeker overlege Lovise Mæhle ved Seksjon for arvelig kreft ved Radiumhospitalet.

Det er likevel enda viktigere, mener hun, at de oppfatter sin risiko for prostatakreft, og at de deltar i kontrollopplegget som sykehuset har.

- Menn må gå til legen, sier norsk tidligere kreftpasient.

Viktig med tidlig diagnose
Mæhle mener også det er viktig med gentesting.

- Dersom det er en familie med flere tilfeller av brystkreft hos menn eller både brystkreft hos menn og kvinner, bør man be om å bli henvist til en medisinsk genetisk avdeling for å få informasjon om gentesting, sier hun til DinSide Helse.

Mæhle sier dessuten at kuler i brystet hos menn bør undersøkes. Tidlig diagnose er like viktig hos menn som hos kvinner, fordi det øker sjansen for helbredelse.

Les også: Flere overlever kreft

Positiv til forskning
Kreftforeningen i Norge er positiv til at det forskes på brystkreft hos menn.

- Det er absolutt viktig å studere risikoen for å få brystkreft. Når det gjelder små grupper som her, er det viktig at de ikke blir glemt, sier avdelingssjef Ole Alexander Opdalshei.

Han sier det er vanskeligere å gjennomføre slike studier da man ofte må hente data fra flere land.

Ifølge Opdalshei er det en rekke faktorer som øker mannens risiko for å få brystkreft.

- Arv og genetiske faktorer er en ting. Dessuten kan fedme, alkohol og inntak av kvinnelige kjønnshormoner også ha en medvirkende årsak til brystkreft hos menn, sier han.

Både i Norge og i USA er brystkreft den vanligste kreftformen blant kvinner. Ekspertene forventer over 178.000 brystkrefttilfeller hos amerikanske kvinner i år. Rundt 2.030 menn vil trolig få samme diagnose, ifølge tall fra American Cancer Society.

Vet du hvordan du sjekker brystene dine?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer