Menn mer fornøyd med kroppen

Norske menn føler seg oftere vel med kroppen sin enn norske kvinner. Menn synes også oftere at de selv ser bra ut.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Både menn og kvinner opplever kroppspress, men dette handler om at selvkritikken er høyere hos kvinner enn hos menn


Dette er et av hovedfunnene i den ferske undersøkelsen "Likestilling og livskvalitet 2007".

Undersøkelsen er utført på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet og analysert ved Nordisk institutt for kvinne- og kjønnsforskning (NIKK) og Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

- Disse funnene bekreftes av annen forskning. En rimelig tolkning er at dette går i retning av mer kroppsfiksering og kroppspress hos kvinner enn menn, og at kravet til at du skal se godt ut er høyere for kvinner, sier Øystein Gullvåg Holter, forskningsleder ved NIKK og førsteforfatter av rapporten.

Vel med kroppen?
Et representativt utvalg på over 2800 personer mellom 18 og 90 år har blitt spurt om likestilling og livskvalitet. Og analysene viser blant annet at kvinners kroppslige selvfølelse fortsatt er lavere enn menns:

64 prosent av mennene er litt eller helt enig i at de føler seg vel med kroppen sin. Av disse er 24 prosent helt enig. Blant kvinnene sier 48 prosent at de er litt eller helt enig, men bare 14 prosent av disse svarer "helt enig".

Flere kvinner enn menn er da også litt eller helt uenig i at de føler seg bra med kroppen sin. Hele 29 prosent av kvinnene svarer dette, mot 16 prosent av mennene.

Les også: 10 tips for bedre selvbilde

Ser bra ut
Mennene synes dessuten litt oftere enn kvinner at de selv ser bra ut, og flere kvinner enn menn sier seg helt eller litt uenig i at de ser bra ut. En av fire kvinner sier de er helt eller litt uenig i at de ser bra ut, og av disse utgjør "helt uenig"-gruppen over åtte prosent.

Holter understreker at resultatene ikke kan tolkes dit hen at menn går rundt med så veldig høye tanker om seg selv.

- Både menn og kvinner opplever kroppspress, men dette handler om at selvkritikken er høyere hos kvinner enn hos menn. Dette ser vi ikke på andre områder i livet, men det henger altså igjen på utseende, sier han.

Må få frem alternativer
Holter mener det faktum at 29 prosent av kvinnene er litt eller helt uenig i at de føler seg vel med kroppen sin er et høyt tall.

- Vi ser av tallene at en del av dette henger sammen med overvekt. Vi ser også at de som ikke er fornøyd med kroppen, også forteller om et dårligere sexliv. Denne tendensen er sterkere for kvinner enn menn, forteller han.

- Hva bør gjøres?

- Vi må få frem flere alternativer, for eksempel at det er lov å være rund og ferm uten at man ser dårlig ut av den grunn, sier Holter.

Les også: 50-åringer fornøyd med sexlivet

Funnene viser også at de som trener er mer fornøyd mer kroppen enn de andre.
Dessuten er det en svak tendens til at menn med høyere inntekt er mer fornøyd med kroppen enn menn med lavere inntekt, og at kvinner med høyere utdanning er mer fornøyd med kroppen enn kvinner med lav utdanning.

Finne de som føler seg bra
Professor Anne Karen Bjelland ved sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Bergen er ikke overrasket over funnene i den ferske rapporten.

- Kvinner i alle aldersgrupper utsettes for et mye større press om å følge konstruerte idealer. Særlig middelaldrende kvinner blir utsatt for dette presset. For menn er det jo pent å bli gråhåret, og det snakkes ikke om at menns kropper "forfaller" på samme måte som det snakkes om kvinnekroppen, påpeker hun.

Bjelland påpeker at kroppsidealene for menn er mindre spesifikke enn for kvinner. Dermed kan de lettere føle seg mer tilfreds med kroppen enn kvinner, mener Bjelland, som har forsket på kosmetisk kirurgi og kosmetisk odontologi.

Les også: Realityserier kan trigge kosmetisk kirurgi

- Men vi ser en økning i kosmetisk kirurgi hos menn også, og det er klart at markedspresset nå også retter seg mer og mer mot menn. Det hadde vært fint om mennene klarte å stå imot, og at kvinnene fulgte etter dem eller lærte av de kvinnene som faktisk står imot, sier Bjelland.

Hun sier det hadde vært et meget interessant forskningsprosjekt å finne de kvinnene som faktisk føler seg bra med seg selv og kroppen sin og kanskje lære noe av dem.

Les også: Få bedre selvfølelse

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer