Menstruasjonssmerter

Publisert

Menstruasjonssmerter

Noen kvinner merker bare menstruasjonen som en smertefri blødning, men rundt halvparten har varierende grader av ubehag. En del - rundt 10 prosent - har så kraftige smerter i forbindelse med menstruasjon at de må være borte fra jobb eller skole den første dagen

Årsaken

Hos friske kvinner skyldes smertene prostaglandin,, et stoff som lages i livmormuskulaturen i tiden før menstruasjonen. Det er høyere konsentrasjon av prostaglandin hos kvinner med sterke smerter.

Mens-smerter som øker med årene etter at man tidligere har vært besværsfri, kan skyldes livmorvev på avveie, såkalt endometriose (se dette).

Smertene

Det vanligste er krampelignende smerter i nedre del av magen, eventuelt også i korsryggen, lysken og nedover lårene. De starter ofte noen timer før blødningen kommer. Man føler seg uvel og sover ofte dårlig. Noen blir kvalme, kaster kanskje opp eller får diaré. Dersom smertene melder seg flere dager før blødningen, og kanskje er kombinert med at du vanligvis har smerter ved samleie, bør du undersøkes hos gynekolog.

Undersøkelser

Som regel finner man ikke tegn på sykdom ved gynekologisk undersøkelse hos ellers friske, unge kvinner med menstruasjonssmerter, og man kan avvente nærmere undersøkelse. Ved økende besvær og spesielt langvarige eller alvorlige smerter bør du få en gynekologisk undersøkelse. Det kan komme på tale å se over de indre kjønnsorganene ved kikkhullsoperasjon, såkalt laparoskopi gjennom et lite hull i underkant av navlen.

Behandling

De fleste kvinner vil ha det ok under menstruasjonen uten medisiner, hvis de tar det litt rolig i starten av menstruasjonen, kanskje krabber til køys en stund med en varmepose der det gjør mest vondt. Psyken spiller også en viss rolle. Når man ikke har det bra ellers, tåler man mindre smerte enn når livet kjennes rimelig greit.

Ved vanlige menstruasjonssmerter har mange god nytte av medisiner som demper de betennelsesaktige plagene, også kalt NSAIDs. Eksempler er Naprosyn, Ibux og tilsvarende preparater. Du får vanlige forpakninger med bruksanvisning på apoteket. Les bruksanvisningen godt, der står det også noe om hvem som ikke skal bruke slik medisin. Mange har nytte av heller å bruke paracet, dersom ikke plagene er for ille. Da er det mindre risiko for bivirkninger.

P-piller er vanligvis svært effektivt mot menssmerter. De forhindrer eggløsning, og det er etter den at prostaglandinget begynner å bygge seg opp.

Dersom smertene skyldes sykelige forandringer i underlivet må disse behandles.
Gro Nylander

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer