Menstruasjonssmerter

Publisert

Menstruasjonssmerter

Noen kvinner merker bare menstruasjonen som en smertefri blødning, men rundt halvparten har varierende grader av ubehag. En del - rundt 10 prosent - har så kraftige smerter i forbindelse med menstruasjon at de må være borte fra jobb eller skole den første dagen

Årsaken

Hos friske kvinner skyldes smertene prostaglandin,, et stoff som lages i livmormuskulaturen i tiden før menstruasjonen. Det er høyere konsentrasjon av prostaglandin hos kvinner med sterke smerter.

Mens-smerter som øker med årene etter at man tidligere har vært besværsfri, kan skyldes livmorvev på avveie, såkalt endometriose (se dette).

Smertene

Det vanligste er krampelignende smerter i nedre del av magen, eventuelt også i korsryggen, lysken og nedover lårene. De starter ofte noen timer før blødningen kommer. Man føler seg uvel og sover ofte dårlig. Noen blir kvalme, kaster kanskje opp eller får diaré. Dersom smertene melder seg flere dager før blødningen, og kanskje er kombinert med at du vanligvis har smerter ved samleie, bør du undersøkes hos gynekolog.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer