Mer brystkreft på landet

Synnøve Solbakken har større risiko for brystkreft enn Nora. Fordi hun bor på gård.

Publisert
Sist oppdatert

Kvinner som bor eller jobber på gård, har større risiko for å utvikle brystkreft senere i livet enn andre.

Det hevder i hvert fall britiske forskere.

SprøytemidlerForskerne fra University of Stirling i Skottland har undersøkt 1100 kanadiske kvinner. Halvparten av kvinnene hadde blitt diagnostisert med brystkreft. Brystkreftpasientene hadde tre ganger så stor sannsynlighet for å ha jobbet på gård enn å ikke ha gjort det.

Studien, som er publisert i Annals of the New York Academy of Sciences, viser at jobbtypen og stoffene kvinnen utsettes for på jobb, påvirker kreftrisikoen. Forskerne tror at omtrent fire prosent av alle krefttilfeller er relatert til yrke.

Det er tenårene som er avgjørende for brystkreftrisikoen. Utviklende vev i brystene er spesielt sårbare overfor gifteksponering i ungdomstiden. Det er utsettelse for noen sprøytemidler, blant annet mot skadedyr og ugress, som øker risikoen. Men forskerne sier de må forske videre for å få vite nøyaktig hvorfor risikoen øker.

For liten studie- Det er sannsynlig at utsettelse for landsbrukskjemikalier er en årsaksgivende faktor. Fordi mange kvinner som jobbet på gård begynte i ungdomstiden, er det sannsynlig at tidspunktet for eksponeringen har betydning for den økte risikoen, sier forskerne, ifølge The Independent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer