Mer energi på 1-2-3

Trøtt og slapp? Slik gir du deg selv et skikkelig energikick:

Mer energi på 1-2-3
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang lurt på hvorfor du er så glad etter en god latter eller en kjappis under dyna? Endorfinene har skylda.

- Endorfiner er et stoff som frigjøres naturlig i hjernen og som overfører signaler mellom hjernecellene. Effekten av endorfiner er at du føler deg glad og opprømt, samtidig som det demper smerte, forklarer fysioterapeut Sara Maria Allen ved smerteseksjonen på Rikshospitalet.

- Det er flere tilstander som kan utløse ekstra endorfiner, som for eksempel kortvarig og kraftig smerte, stress eller latter. Endorfinene utløses også ved fysiske belastninger som trening, eller ved sex. Positive forventninger spiller også en rolle og husk at den beste effekten får du av å holde på i over 20 minutter – det gjelder både trening og sex, sier Allen.

Hun forteller at endorfinene i prinsippet gir den samme effekten som rusmidler av typen morfin. Derfor er det på en måte også mulig å bli avhengig av endorfiner – for eksempel i form av trening. Men heldigvis finnes det også rusfrie alternativer - her er våre ti tips til et helt naturlig endorfin-kick:

Kan du synge deg glad? Jodling er på moten:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer