Mer kunnskap om hormoner

Er hormonbehandling i overgangsalderen farlig? Eller er behandlingen en fordel for kvinnene? Sexolog og lege Esben Esther Pirelli Benestad forklarer.

Publisert
Sist oppdatert

Leger gir ikke alltid god informasjon til sine pasienter. Mange gjør imidlertid så godt de kan, og det gjør det med bakgrunn i sine grunn kunnskaper og i den informasjonen de selv får.

Ofte går dette bra. Og spesielt når kunnskapene er gode, når informasjonen omkring de forskjellige medikamentene holder mål, og når legen er i stand til å formidle det hun eller han vet.

Men noen ganger er det vanskelig. Et godt eksempel på det er informasjonen om nytten, bivirkningene og eventuelt skadevirkningene med å behandle kvinner med kjønnshormoner (østrogen) etter overgangsalderen.

VidundermedisinLenge var det nemlig slik at østrogener var godt for det aller meste. De var utmerkede for hjerte/kar systemet, for knoklene, for huden, for urinveiene, for kjønnsorganene og for seksualiteten (selv om spørsmål om det siste sjelden er med i vitenskapelige undersøkelser).

Det har lenge vært kjent at hyppigheten av brystkreft var større i den gruppen som fikk østrogenbehandling, men dødeligheten av denne sykdommen var ikke øket. Dessuten var forekomsten av kreft i tykktarmen betydelig lavere blant de som fikk slik behandling. Dette veide bra opp for ulempen med brystene. Mange fikk jo også bivirkninger i form av småblødninger, brystspreng og hodepine. De som fikk behandling hadde det langt bedre med hensyn på hetetokter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.