Mer kunnskap om psoriasis

Hudsykdommen psoriasis kan være en stor belastning for de som blir rammet. Men nå forstår forskere stadig mer om årsakene til sykdommen.

Publisert
Sist oppdatert

Genene har skylda. Det mener i alle fall britiske forskere som nå har funnet genet som er ansvarlig for utviklingen av psoriasis.

Forskerne håper nå at den nye kunnskapen kan brukes til å utvikle mer effektive medisiner mot hudsykdommen.

Ansvarlige generSammenhengen er omtrent som følger: Noen mennesker er utstyrt med en gen-variant som gjør dem mer utsatt for psoriasis. Men genet kan bare stilles til ansvar for selve predisposisjonen. Andre faktorer som forurensning, infeksjoner eller stress, regnes som de egentlige årsakene til at sykdommen slår ut i full blomst.

- Hos mennesker som er genetisk disponert for psoriasis kan sykdommen uløses av mange forskjellige ytre faktorer, forteller forskningsleder Richard Trembath til BBC News.

Sammen med kollegene ved Leicester University har han fulgt jakten på poriasis-genet på nært hold de siste årene.

- Vi har lenge vært på jakt etter genene som gjør mennesker utsatte for psoriasis-utløsende faktorer. Og en mistenkt ble funnet i et lite område av det vi kaller kromosom 6.

- Nærmere undersøkelser av gener i dette området avslørte at et gen som vi kaller CDSN er ansvarlig for hvordan huden kvitter seg med hudceller. En bestemt variant av dette genet viser seg å være langt vanligere hos mennesker som sliter med psoriasis. Denne oppdagelsen kan være et betydelig skritt mot forståelsen av årsakene til psoriasis og utviklingen av bedre behandlingsmetoder, sier Trembath til BBC News.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer