Mer mat på tallerkenen

Sammen med større livvidde, har størrelsen på måltidene vokst de siste tyve årene. Derfor spiser vi også mer enn for 20 år siden.

Publisert
Sist oppdatert

Du tror kanskje at du spiser sunt og fornuftig, men har du noen gang tenkt over at du kanskje stapper i deg mer mat, enn du ville ha gjort for 20 år siden - særlig hvis du er ofte ute og spiser?

- Folk er ikke klar over hvor mye de spiser. Jo større porsjoner de spiser, jo flere kalorier får de i seg - og dette gjelder selv om de spiser sunn mat, sier ernæringsfysiolog Jaime Schwartz ved Rutgers University i USA, ifølge Associated Press.

Noen mener imidlertid at du kan spise mer og likevel gå ned i vekt!

Schwartz står bak en ny studie som viser at vi får større porsjoner nå enn før. Studien bruker samme metode som en studie gjort ved Penn State University i 1984.

I den nye studien ble studenter bedt om å forsyne seg med forskjellig porsjoner av diverse matvarer. De kunne velge mellom tallerkener, boller og kopper i tre forskjellige størrelser, i en buffet-aktig setting. Det var til sammen 177 studenter med i studien.

Les også: Spiser mest på restaurant

Mer cornflakes
Resultatene viser at studentene tok 20 prosent mer cornflakes til frokost, sammenliknet med studentene i 1984. Det samme gjaldt melk.

Og et glass med juice har vokst mer enn 40 prosent de siste 20 årene, som betyr et tillegg på rundt 50 kalorier, eller en vektøkning på omkring 2 kilo i året, hvis konsumert daglig.

Lunsj- og middagsserveringer har også vokst. Studentene ved Rutgers tok rundt 50 prosent mer fruktsalat på tallerkene sine.

- Dette tyder på at folk spiser med øynene sine og ikke med magen. De hører ikke etter når kroppen ber dem om å legge fra seg gaffelen, uttaler Schwartz.

Andre studier har også vist at vi spiser mer når vi blir servert mer mat. Schwartz mener at større porsjoner på restauranter og på ferdig innpakket mat, spiller en viktig rolle ved overvekt.

En studie viser blant annet også at standard tallerkener i restauranter har økt med cirka 5 centimeter de siste årene, som gir plass til 25 prosent mer mat.

Studien til Schwartz er publisert i tidsskriftet the American Dietetic Association.

Sugen på noe godt? Les mer her:

 

Mozon.no, 11.12.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer