Ved nyttår fikk vi nye pantesatser i Norge. Små flasker gikk fra 1 til 2 kroner, og store flasker fra 2,50 til 3 kroner.
Overgangen har gått gradvis, med både nye og gamle satser, men nå begynner for alvor de gamle pantesatsene fra 1986 og 1993 å forsvinne.

Butikken kan ta mer i pant enn det står på flaska
Mange trykker heller på knappen til Røde Kors sitt pantelotteri enn å få panten tilbake. Og de føler kanskje at høyere pantesatser ikke har noen annen konsekvens enn dyrere flasker.
Men det har det: Du får flere lodd, og dermed økt sjanse for å vinne.
Derfor øker sjansen
- At pantesatsene går opp påvirker ikke trekningen, tilfeldighetene eller prisen per lodd overhodet, forklarer daglig leder Gaute Langdal i Norsk Pantelotteri, som drifter lotteriet og eies av Røde Kors og Olav Thon Gruppen.
- Så velger du å delta for mer penger, kjøper du kort og godt flere lodd, og får større sannsynlighet for å vinne. Matematisk er det ikke verre enn det, fortsetter han.
Bare for å understreke den relativt enkle matematikken:
- Ett lodd i Pantelotteriet koster 50 øre, nå som før.
- Panter du 8 store flasker fikk du tidligere 20 kroner, eller 40 lodd. Nå får du 24 kroner, eller 48 lodd.
- Da vinnersjansen per lodd er den samme nå som før, får du dermed større sjanse for gevinst per pantetur.
Små vinnersjanser, likevel
Selv om sjansen for å vinne øker per pantetur med mer i pant, er ikke akkurat sjansene enorme for å vinne store summer.
- Norsk Pantelotteri oppgir en sannsynlighet på 1 til 597 per lodd.
- Men det er langt større sjanse for å vinne de mindre premiene.
- Det finnes 312.000 gevinster på 50 kroner per lotteri, men bare 6.000 gevinster på 1.000 kroner, og 12 på 1.000.000 kroner.
- Et lotteri avsluttes når det er deltatt for 120 millioner kroner, som skal ta rundt ett år.
32,5 prosent av bruttoinntekene går til Røde Kors. Resten går til gevinster, driften og butikkene. Hever du ikke gevinsten din innen 90 dager, går pengene automatisk tilbake til Røde Kors.
Funfact: Lurer du på hvorfor du må motta en papirlapp når automaten sier du ikke har vunnet? Det er fordi lotteritillatelsen deres krever en loddkvittering. Det jobbes visstnok med saken.
Kan bli færre bidrag
Det store spørsmålet for Røde Kors sitt vedkommende, er om nye pantesatser vil påvirke inntektene til lotteriet.
- Panten blir jo verdt mer enn tidligere, så det blir spennende å se. Vi er forberedt på at andelen som trykker på Pantelotteriet vil gå noe ned, mens beløpet i kroner og øre vil gå noe opp, sier Langdal i Norsk Pantelotteri til Dinside.
- Vil dere vurdere å skru på lotteriet etterhvert, når konsekvensene av nye pantesatser viser seg?
- Som alle andre må vi evaluere driften vår, om det viser seg at pantesatsene får konsekvenser. Får det negative konsekvenser må vi vurdere tiltak, men det er det liten grunn til å tro.
Norsk Folkehjelp avventer
Også Norsk Folkehjelp får penger fra panteautomater – i Coop-butikker. Der er det ingen lodd eller gevinster, men en ren donasjon.
De har foreløpig ikke merket noen konsekvenser av de nye pantesatsene.
Som hos Røde Kors kan man se for seg at flere vil beholde pengene selv, når det blir mer penger av panten – samtidig som de som donerer har mer penger å gi.
- Vi kan vel håpe på at dette også gir oss større donasjoner, men foreløpig er det for tidlig å si, forteller kommunikasjonssjef Håkon Ødegaard i Norsk Folkehjelp til Dinside.
