Mer penger til folket

Spår rente på 3-tallet innen tre måneder.

Nå jobber alle for at vi skal få mer penger å rutte med. Foto: Per Ervland
Nå jobber alle for at vi skal få mer penger å rutte med. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ser jo ikke så mange lysglimt akkurat nå, det må jeg innrømme. Alle data vi får nå, viser at det blir verre og verre, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities.

Når Wilhelmsen sier dette, er det med tanke på de økonomiske utsiktene i tiden som kommer, det gjelder ikke nødvendigvis for din personlige økonomi. For de dårlige nyhetene vil trolig få Norges Bank til å kutte renta raskere enn det de signaliserte på forrige rentemøte.

Finanskrisens hyggelige bakside

3,75 om kort tid

Bjørn Roger Wilhelmsen er makroøkonom i First Securities.  Foto: First Securities
Bjørn Roger Wilhelmsen er makroøkonom i First Securities. Foto: First Securities Vis mer


- Jeg tror økningen i arbeidsledigheten vil gå raskere enn det Norges Bank har spådd. De siste nyhetene har vært svakere enn hva Norges Bank så for seg, både i verdensøkonomien, men også for norsk økonomi, forklarer Wilhelmsen.

Ferske tall fra Nav viser at den registrerte arbeidsledigheten økte med 3.400 personer i løpet av november, justert for vanlige sesongvariasjoner. Sammenlignet med samme måned i fjor har antallet arbeidsledige økt med 6.700, eller 18 prosent.

Wilhelmsen mener dette gir rom for at Norges Bank vil kutte renta mer enn de planla på forrige rentemøte.

- Da signaliserte de et kutt på 0,25 prosent i desember og uendret rente i februar, men dette er altfor lite, de kommer til å kutte mer enn det. Vi tror det blir snakk om å kutte styringsrenta med cirka ett prosentpoeng i løpet av de neste to rentemøtene.

Hvis banken din følger Norges Bank og setter ned renta med 1 prosentpoeng, tilsvarer dette 7.200 kroner mer i året etter skatt, eller 600 kroner i måneden om du vil, om du har lånt en million kroner.

Hva har rentenedgangen å si for din lommebok? Så mye mer penger får DU

De to neste rentemøtene til Norges Bank skal ifølge planen avholdes 17. desember og 4. februar. Med et kutt på ett prosentpoeng vil styringsrenta komme ned på 3,75 prosent. Om boliglånsrentene vil følge etter, avhenger av om pengemarkedet fungerer. I det siste har de lange pengemarkedsrentene falt gradvis, men gapet mellom pengemarkedsrentene og Norges Banks styringsrente er fortsatt stort.

Dårlig nytt for sparepengene dine? Dette kan være løsningen

Vil gi deg bedre råd

De dystre økonomiske utsiktene har gjort at opposisjonen og flere økonomer har ropt på skattelette, et tiltak som også Wilhelmsen ville ønsket velkommen.

- Det er ingen tvil om at vi er inne i en økonomisk nedgangsperiode. Regjeringen har gjort mye bra, men de kunne satt inn tiltak som ville virket umiddelbart ved å redusere skattene. Det kan gjøres på flere måter, ved å kutte i merverdiavgiften, øke minstefradraget, eller redusere fellesskattsatsen.

Men noen har hevdet at skattelette først og fremst vil føre til økt sparing?

- Vi har hatt en altfor lav sparerate i Norge og er nødt til å ha en økning i spareraten uansett, så dette synes jeg ikke er noe godt argument, sier Wilhelmsen.

Regjeringen har allerede justert skattesatsene for neste år. Nå gjenstår det å se om skattelettet vil bli større enn planlagt.

- Kutt skatten!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer