Mer rått og brutalt på jobb enn i 1976

Levekårene for folk flest er blitt bedre de siste 25 årene. Alt er likevel ikke rosenrødt: Forholdene på jobb er blitt dårligere.

Publisert
Sist oppdatert

Mer rått og brutalt på jobb enn i 1976

  1. Dette er blitt bedre


Dette viser en storstilt levekårsundersøkelse gjennomført av det danske Sosialforskningsinstituttet i i perioden 1976 til 2000.

Motsatt

Få blir antagelig overrasket over at levekårene i vårt naboland er bedret på 25 år. Mer oppsiktsvekkende er det at arbeidsmiljøet er forverret.

- Utviklingen innen arbeidsmiljøet har gått den motsatte vei av levekårsutviklingen generelt. 70 prosent av de ansatte mellom 30 og 69 år hadde minst ett arbeidsmiljøproblem i 1986. I dag er tallet hele 80 prosent, sier Bjarne Hjort Andersen, sosiolog ved Københavns Universitet.

Nesten dobbelt så mange må i dag bære eller løfte tungt på jobb, og flere er utsatt for sjenerende støy enn i 1986.

Samme her

Asbjørn Grimsmo, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, mener utviklingen er den samme her i landet som i Danmark.

Si din mening:

Hvordan er arbeidsmiljøet
der du jobber? (Avsluttet)
Brukbart(24%) 136
Godt(23%) 129
Dårlig(21%) 118
Mindre godt(19%) 105
Svært godt(14%) 79
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- I det store og hele tror jeg resultatene har gyldighet også for Norge. Landene er så like at det spiller liten rolle at Danmark er med i EU, mens vi ikke er det, sier Grimsmo.

Grimsmo synes danskenes indikatorer er noe enkle, men mener likevel resultatene er pålitelige.

- Undersøkelsen teller arbeidsmiljøproblemer, og går derfor mer på antall enn på innhold. Men tallene bekrefter det vi ser i Norge, nemlig at vi går mot et mer rått og brutalt arbeidsliv, sier Asbjørn Grimsmo.

Arbeidsforskningsinstituttet påviste i 2000 at folk flest opplever at intensiteten på jobb øker. De må gjøre mer på kortere tid for samme lønn.

Avventer

Statistisk sentralbyrå har ikke nye data som bekrefter tendensene. Arne Andersen, sjef for levekårsstatistikken i SSB, er derfor forsiktig med å kommentere saken.

- Trender kan avspeile både faktiske endringer i arbeidsmiljøet og endringer i toleranse for endringer. Svenskene har for eksempel funnet at spørsmål om tunge løft viser en økende trend, mens spørsmål om antallet ganger man løfter 20 kilo ikke viser noen økende trend, sier Andersen.

Det debatteres for tida heftig i nordiske fagmiljøer om disse spørsmålene. En av grunnen til diskusjonene er at Sintef i Trondheim i en rapport tidligere i år kom fram til at vi trives bedre og bedre på jobb.

Se hva som har blitt bedre de siste 25 årene

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer