Mer spenning i strømmarkedet?

Vanlige husholdninger kan abonnere på strøm hvor prisen endres fra time til time!

Mer spenning i strømmarkedet?
Publisert

Riktignok avregnes ikke prisen fra time til time. Det ville blitt temmelig mange linjer på strømregningen da. Men på Kraftbørsen svinger prisen fra sekund til sekund. En gang i uken offentliggjøres det en ukesmiddelpris, og det er denne som benyttes for husholdningskunder som abonnerer på kraft til spotpris.

Normalforbrukskurve

Tradisjonelt er det bare større industrifortetak som har handlet strøm til slike betingelser, for det er behov for en strømmåler som registrerer forbruket fra minutt til minutt: Hvor mye brukte du klokken 15, da strømmen kostet 12,35 øre/kwt og hvor mye klokken 14, da den var litt billigere?

En slik måler koster fra 5.000 kroner pluss montering, og dette holdt lenge husholdningene ute fra spotmarkedet for strøm. Men NVE har sammen med bransjen fastsatt en normgivende forbrukskurve for husholdninger. Det er i korthet en formel, hvor ukesforbruket i årets forskjellige uker er en funksjon av årsforbruket ditt. De forskjellige ukesmiddelprisene ganges med dette normalforbruket for vedkommende uke. Det er dette du så betaler.

Forskjellige modeller

Interkraft energi har en kontraktsform hvor du betaler ukesmiddelprisen pluss 40 kroner i måneden. Strømregningen betales på vanlig måte på forskudd hver tredje måned, ut fra antatt forbruk og antatt pris.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.