Mer spiseforstyrrelser blant menn

Britisk forskning viser en kraftig økning i spiseforstyrrelser blant menn. Også i Norge er problemet økende, men skam fører trolig til mindre åpenhet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Økningen på spiseforstyrrelser blant britiske menn er på 90 prosent i løpet av tre år. Det er det britiske Department of Health som har forsket på dette, skriver nettstedet PinkNews.

Blant kvinner har økningen vært 25 prosent på samme tid. Det antas nå at minst 1,1 millioner mennesker i Storbritannia har en spiseforstyrrelse. Aldersgruppen 14 til 25 år er mest utsatt, skriver nettstedet.

Anoreksi rammer ikke bare unge, men også voksne. Les mer her:

- Økning i Norge

Psykiater Finn Skårderud tok opp problemstillingen i Tidsskrift for den norske psykologforening tidligere i år. I artikkelen ”Gutter har også kropper: Om mat, maskulinitet og problematiske kroppspraksiser” peker han på viktigheten av å anerkjenne spiseforstyrrelser som et problem som også rammer gutter. Han viser også til en norsk studie som beskriver en økning i forekomst av depresjon og spiseforstyrrelser hos gutter.

Professor og ekspert på spiseforstyrrelser, Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges Idrettshøgskole, tror økningen i Storbritannia er den samme i Norge.

- Vi har ingen stor, god epidemiologisk undersøkelse i Norge som kan si noe om den generelle forekomsten. Men basert på antall telefoner og henvendelser jeg får fra personer som trenger hjelp, tyder det på en økning både blant menn og kvinner, sier Sundgot-Borgen til Mozon.

Hun tror økningen blant gutter skyldes fokuset på kropp også for dem.

- Kropp og utseende er nå tema blant gutter helt ned i 12 års alder. Det som er med å bidra til økningen blant gutter er nok at deres idealer er både slanke og muskuløse, og hvis unggutter begynner å klusse med denne kombinasjonen på egenhånd vil mange komme på feil spor, sier professoren.

Les også: Realityserier kan trigge kosmetisk kirurgi:

Hun sier både foreldre, skole og andre voksenpersoner er ansvarlige for å lære ungdommene sunne verdier og holdninger.

- Når en trener begynner å mase på ei jente i puberteten om at hun har lagt på seg, har han misforstått mye, sier hun.

Flaut å søke hjelp

Skårderud viser til at vi i Norge regner med at ca 30 prosent av alle som har anoreksi og under seks prosent av de som har bulimi kommer til behandling i helsevesenet. Det finnes ikke anslag på hvor mange menn som ikke ber om hjelp for lidelsene.

PinkNews skriver at det i Storbritannia også hevdes at mange tilfeller av spiseforstyrrelser blant menn ikke blir diagnostisert eller rapportert. De britiske legene har fått noe av ansvaret for dette, fordi de ikke gjenkjenner symptomene som tradisjonelt assosieres med kvinner, men historisk sjeldent for menn, skriver nettstedet.

I tillegg ser det ut til at det er verre for menn å innrømme at de lider av en sykdom fordi det er flaut å ha en sykdom som vanligvis assosieres med kvinner, skriver nettstedet.

Dette stiller psykologspesialist og ekspert på spiseforstyrrelser, Vigdis Wie Torsteinsson ved Regional avdeling for spiseforstyrrelser på Ullevål universitetssykehus, seg bak.

- Bekymringen blant fagfolk er at gutter kvier seg mer for å søke hjelp, det er mer tabu for dem fordi spiseforstyrrelser ofte ses på som en jentegreie. Det er flaut for jentene også, men det er mer legitimt for jenter å etterstrebe en tynn kropp enn for gutter, sier Torsteinsson til Mozon.no.

Les også: 4 av 5 friske av anoreksi:

Torsteinsson sier det ikke finnes gode tall på hvor mange gutter og menn som er behandlingstrengende, men at norske fagpersoner er opptatt av spiseforstyrrelser som et økende problem blant gutter.

- Men foreløpig synes det ikke i henvisningsstatistikkene, og det kan nettopp ha å gjøre med at det er skambelagt, sier hun.

Les mer om spiseforstyrrelser blant gutter og menn her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer