Sykemelding for de med eget firma

Mer sykepenger til selvstendig næringsdrivende

Fra og med 1. oktober gjelder nye regler.

SYKEPENGER: Hvor mye du får i sykepenger som selvstendig næringsdrivende, er justert opp med 5 prosentpoeng fra 1. oktober i år. Foto: NTB Scanpix
SYKEPENGER: Hvor mye du får i sykepenger som selvstendig næringsdrivende, er justert opp med 5 prosentpoeng fra 1. oktober i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da statsbudsjettet for 2019 ble revidert i mai i år, ble det bestemt at det skulle gjøres endringer i sykepengeordningen for selvstendig næringsdrivende.

Dermed får de med eget firma som blir sykemeldt, mer sykepenger fra og med 1. oktober.

Ny sats på 80 prosent

Frem til 1. oktober 2017 fikk selvstendig næringsdrivende 65 prosent av grunnlaget i sykepenger. Da ble prosentsatsen justert opp med 10 prosentpoeng, til 75 prosent.

Nå får selvstendig næringsdrivende får rett til sykepenger med 80 prosent dekningsgrad.

Nav skriver og at for de som har sykepengeforsikring type 1 (75 prosent dekningsgrad for dag 1-16), endres denne til 80 prosent dekningsgrad fra 1. oktober 2019, med tilsvarende sykepengerettigheter.

Generelt har man rett til sykepenger fra 17. fraværsdag som selvstendig næringsdrivende, men man kan få sykepenger for de første 16 kalenderdagene hvis man har tegnet forsikring.

Gjelder alle sykemeldinger

Ifølge Nav gjelder lovendringen både løpende og nye sykepengetilfeller:

Dette betyr at dersom du var sykemeldt før 1. oktober, får du utbetalt sykepenger med 75 prosent dekningsgrad til 30. september. Deretter beregnes det sykepenger med den nye satsen på 80 prosent fra 1. oktober.

Nye regler for utenlandsreiser

Den siste tiden har Dinside også skrevet om en annen regelendring som omfatter alle som mottar sykepenger fra Nav:

25. september kom nyheten om at man kan reise utenlands og samtidig beholde sykepengene.

Hvordan de nye reglene som gjelder innad i EØS, skal praktiseres, er foreløpig ikke avklart.

- Nav har et pågående arbeid for å avklare spørsmål knyttet til den nye forståelsen av regelverket, uttalte direktør i Navs Ytelsesavdeling, Kjersti Monland, til Dinside 26. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer