Økonomiske problemer

Mer tabu enn ekteskapsproblemer

Undersøkelse viser at mange vegrer seg for å snakke om økonomiske problemer. Slik får du hjelp om det trengs.

PENGEPROBLEMER: Det er bare ett tabu som er større enn regninger og inkassovarsler som tårner seg opp, ifølge Klarna. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
PENGEPROBLEMER: Det er bare ett tabu som er større enn regninger og inkassovarsler som tårner seg opp, ifølge Klarna. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kun én ting som er mer skambelagt enn privatøkonomiske problemer, og det er seksuelle problemer.

Dette kommer fram i en fersk undersøkelse YouGov og Klarna har gjennomført i perioden mellom 13. og 15. mai, altså godt inn i coronakrisen.

- Åpenheten er overraskende liten blant nordmenn når det gjelder å snakke om egne økonomiske problemer. I en tid hvor flere hundretusen er permitterte, er det ekstra viktig å ha fokus på dette, sier markedsdirektør Thomas Elvestad i Klarna Norge.

Fordommer og utenforskap

Per-Magnus Moe Thompson er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI og psykolog ved Institutt for Psykologisk Rådgivning. Han tror de mindre alvorlige tilfellene av økonomiske vansker holdes skjult av flere grunner:

- Det er nok en del fordommer om folk med dårlig økonomi, for eksempel at de er mer uansvarlige, og det kan være grunnen til at mange unngår å prate om pengeproblemer, sier Thompson.

- Samtidig tror jeg mange knytter egenverd og selvfølelse opp mot hva de tjener og hva de klarer å skaffe seg. Når du ikke strekker til økonomisk, opplever mange det som skamfullt, særlig dersom omgivelsene er i en bedre situasjon, fortsetter han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.