Økonomiske problemer

Mer tabu enn ekteskapsproblemer

Undersøkelse viser at mange vegrer seg for å snakke om økonomiske problemer. Slik får du hjelp om det trengs.

PENGEPROBLEMER: Det er bare ett tabu som er større enn regninger og inkassovarsler som tårner seg opp, ifølge Klarna. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
PENGEPROBLEMER: Det er bare ett tabu som er større enn regninger og inkassovarsler som tårner seg opp, ifølge Klarna. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kun én ting som er mer skambelagt enn privatøkonomiske problemer, og det er seksuelle problemer.

Dette kommer fram i en fersk undersøkelse YouGov og Klarna har gjennomført i perioden mellom 13. og 15. mai, altså godt inn i coronakrisen.

FOODIE: Carina Dahl er glad i å spise ute, og til tross for at hun får mye sponset, bruker hun allikevel flere ganger så mye penger på mat som det som er vanlig. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Viafree, Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

- Åpenheten er overraskende liten blant nordmenn når det gjelder å snakke om egne økonomiske problemer. I en tid hvor flere hundretusen er permitterte, er det ekstra viktig å ha fokus på dette, sier markedsdirektør Thomas Elvestad i Klarna Norge.

Fordommer og utenforskap

Per-Magnus Moe Thompson er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI og psykolog ved Institutt for Psykologisk Rådgivning. Han tror de mindre alvorlige tilfellene av økonomiske vansker holdes skjult av flere grunner:

- Det er nok en del fordommer om folk med dårlig økonomi, for eksempel at de er mer uansvarlige, og det kan være grunnen til at mange unngår å prate om pengeproblemer, sier Thompson.

- Samtidig tror jeg mange knytter egenverd og selvfølelse opp mot hva de tjener og hva de klarer å skaffe seg. Når du ikke strekker til økonomisk, opplever mange det som skamfullt, særlig dersom omgivelsene er i en bedre situasjon, fortsetter han.

Dette synes vi det er vanskeligst å snakke om

  1. Problemer knyttet til seksualitet (24 prosent)
  2. «Andre problemer» (20 prosent)
  3. Økonomiske problemer (18 prosent)
  4. Problemer i tilknytning til ekteskap/forhold (13 prosent)
  5. Helseproblemer (12 prosent)
  6. Problemer som andre nære pårørende har (10 prosent)
  7. Problemer på jobben (3 prosent)

Kilde: Undersøkelsen til Klarna og YouGov

Rammer alle

Norsk Familieøkonomi er en medlemsorganisasjon som blant annet gir rådgivning om privatøkonomi.

- Vi har mange samtaler med medlemmer om ulike økonomiske utfordringer, sier kommunikasjonsrådgiver Karlin Moen til Dinside.

- Flere synes det er flaut eller vanskelig å innrømme overfor familie, barn, venner og kollegaer at de ikke har råd til de samme tingene som dem, eller at de har utfordringer knyttet til gjeld. Samtidig ser vi at mange fremdeles er redde for å be om hjelp, legger hun til.

De vanligste utfordringene vi møter er knyttet til forbrukslån, ifølge Norsk Familieøkonomis erfaringer. Dette er et problem som rammer folk som i utgangspunktet har stabil og god økonomi, men som har latt det gå for langt før de tar tak, samt de med lav eller ustabil inntekt, som sånn sett er mer sårbare for svingninger i økonomien.

Slik får du bukt med problemene

Moen mener det viktigste er å få oversikt over hvor stort det økonomiske problemet faktisk er, og om det er korvarig eller vedvarende.

- Er det kortvarig bør du sette opp et budsjett og få oversikt over inntekter og utgifter, sier Moen.

Dette vil hjelpe for å avdekke hvor du har mulighet til å redusere forbruket, og om du bør søke banken om avdragsfrihet eller fastrente på lånet ditt, sier Moen.

DREAMS: Denne appen skal gjøre det enklere for deg å betale ned gjeld. Video: Dreams Vis mer

- Har du alvorlige økonomiske utfordringer og vanskelig for å få oversikt, anbefaler vi at du tar kontakt med en rådgiver for å snakke om de ulike løsningene som finnes, fortsetter hun.

I første omgang bør du også få en oversikt over hvem du skylder penger og hvor mye det er snakk om. Du kan bruke gjeldsregistrene og skattemeldingen for å få oversikt over gjelda, og eventuelt sende en forespørsel via Virke Inkasso, for å se hvilke inkassobyråer som har krav i ditt navn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer