Økonomiske problemer

Mer tabu enn ekteskapsproblemer

Undersøkelse viser at mange vegrer seg for å snakke om økonomiske problemer. Slik får du hjelp om det trengs.

PENGEPROBLEMER: Det er bare ett tabu som er større enn regninger og inkassovarsler som tårner seg opp, ifølge Klarna. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
PENGEPROBLEMER: Det er bare ett tabu som er større enn regninger og inkassovarsler som tårner seg opp, ifølge Klarna. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kun én ting som er mer skambelagt enn privatøkonomiske problemer, og det er seksuelle problemer.

Dette kommer fram i en fersk undersøkelse YouGov og Klarna har gjennomført i perioden mellom 13. og 15. mai, altså godt inn i coronakrisen.

- Åpenheten er overraskende liten blant nordmenn når det gjelder å snakke om egne økonomiske problemer. I en tid hvor flere hundretusen er permitterte, er det ekstra viktig å ha fokus på dette, sier markedsdirektør Thomas Elvestad i Klarna Norge.

Fordommer og utenforskap

Per-Magnus Moe Thompson er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI og psykolog ved Institutt for Psykologisk Rådgivning. Han tror de mindre alvorlige tilfellene av økonomiske vansker holdes skjult av flere grunner:

- Det er nok en del fordommer om folk med dårlig økonomi, for eksempel at de er mer uansvarlige, og det kan være grunnen til at mange unngår å prate om pengeproblemer, sier Thompson.

- Samtidig tror jeg mange knytter egenverd og selvfølelse opp mot hva de tjener og hva de klarer å skaffe seg. Når du ikke strekker til økonomisk, opplever mange det som skamfullt, særlig dersom omgivelsene er i en bedre situasjon, fortsetter han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer