Mer valuta for pengene

Krona blir sterkere og sterkere. Og forbrukerne får mer å rutte med.

Menn med diabetes og erektil dysfunksjon, kan ha større risiko for å få alvorlige hjerteproblemer, viser en ny studie.   Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Menn med diabetes og erektil dysfunksjon, kan ha større risiko for å få alvorlige hjerteproblemer, viser en ny studie. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Investeringsbanken Goldman Sachs mener at de høye oljeprisen vil gjøre den norske krona dyrere ifølge Dagens Næringsliv. De ser for seg at en euro vil koste rundt 7,60 kroner, og krona vil også styrke seg mot dollar og pund. Ifølge DnB Nor koster en euro i dag 8,06 kroner.

Dette er gode nyheter for den norske forbrukeren. Allerede i dag har den lave dollarkursen gjort USA-ferierende nordmenn til de reneste oljesjeiker. Med billigsalg på både pund, euro, svenske og danske kroner, kan de aller fleste norske turister i sommer glede seg over kupptendenser på utenlandsferien.

Sparte 11.000 kroner på dollarshopping

Godt nytt for forbrukerne

Reisebransjen i Norge merker også nå at dollarverdien er i bånn.

- Reiseprodukter er prisfølsomme, sier Rolf Forsdal, direktør i Handel- og servicenæringenes hovedorganisasjon (HSH) til DinSide.no. - Den delen av reisebransjen som tar i mot turister i Norge ser allerede nå at økte drivstoffpriser, høyere hotellpriser i byene og valutakursene har gjort at er vanskeligere å selge turer. De utenlandske operatørene som setter sammen reisepakker velger bort Norge.

Turoperatøren Fjord Travel i Hordaland opplever tendensen:

- Vi har ingen statistikk, men det er tydeligere at amerikanerne er mer avventende, sier Rita de Lange, administrerende direktør i Fjord Travel til DinSide.no

De Lange sier at turistene kjøpere rimeligere reiseprodukter. Men selskapet har ingen umiddelbare strategiplaner.

- Vi er avventende og ser an utviklingen, sier de Lange.

HSHs reisebransjeseksjon mener at motivasjonen for å reise må stimuleres:

- Kvaliteten på produktene må kompensere prisøkningen. Man må legge seg i selene, sier Forsdal til DinSide.no

Her får du mest valuta for feriepengene

Netthandel

Her handler du på nett

>>> Her er totaloversikten


De som handler på nett går lyse tider i møte. Med en krone som står sterkt mot andre valutaer blir det billigere å handle både på reise i utlandet og på internettbutikkene. Allerede i fjor var Amazon.com Norges største bokhandel. I tredje kvartal i fjor handlet nordmenn for 15,3 millioner kroner.

Men så er også bøker unntatt moms når en bestiller fra utlandet. De fleste andre varer blir ilagt moms når de krysser landegrensene, dersom de koster mer enn 200 kroner. For forbrukerne kan denne grensen synes både meningsløs og foreldet. Ikke minst fordi beløpet ikke prisindekseres - det er som hugget i stein.

Men 200-kronersgrensen bidrar nok i en viss grad til å gjøre norske butikker og nettbutikker mer konkurransedyktige, men med dagens sterke krone er det likevel mye å spare på å handle fra utlandet - selv med momspåslaget på 25 prosent.

DinSides Importakalkulator hjelper deg å regne ut totalprisen når du handler på nett fra utlandet.

Mer enn halvparten av Norges befolkning under 44 år handlet på internett i 2007, ifølge en undersøkelse gjennomført av Posten Norge. Tre av fire handler i norske nettbutikker.

Disse britiske nettbutikkene sender til Norge.
Her er nettbutikkene som vil ha dine dollar

AKTUELT


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer