Mercedes får kjeft etter reklame med lettkledd kvinne

- Kjønnsdiskriminerende, mener kritikerne. Bilprodusenten legger seg flat.

LETTKLEDD: Her er Mercedes-Benz-reklamen mange reagerer på. Den skulle vise at bilmerket støtter norsk mote, men tolkes som kjønnsdiskriminering av kritikerne.  Foto: Finansavisen / Mercedes-Benz
LETTKLEDD: Her er Mercedes-Benz-reklamen mange reagerer på. Den skulle vise at bilmerket støtter norsk mote, men tolkes som kjønnsdiskriminering av kritikerne. Foto: Finansavisen / Mercedes-Benz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Stolt sponsor av Oslo Runway» skrev Mercedes-Benz med liten skrift på en dobbeltside i Finansavisen.

Hele annonsen var et stort bilde av en tynn ung kvinne, sittende delvis under en bil, med kjolen opp på hofta. I mangel av en bedre beskrivelse, har hun praktisk talt bilen mellom beina.

- Hvor skal jeg begynne, sukker Therese Utgård.

Hun er én av kvinnene som har klaget reklamen inn til Forbrukerombudet. En rekke nordmenn har også klaget på Mercedes-Benz sine Facebook-sider, og blant annet lagt ut egne parodier på reklamen.

- Her skrever en kvinne for en bil. Det er det mange vil tenke når de ser bildet, sier Utgård til Dinside.

LES OGSÅ: Ba Vegvesenet revurdere «tidlig sædavgang»-video – kunne diskriminere menn

Ulovlige kvinnekropper

- Dette er håpløst gammeldags. Om de vil selge meg en bil, vil jeg ikke ha en bil som kjører over meg. Jeg vil heller sitte i bilen og kjøre den selv. Jeg synes dette er merkelig markedsføring, som er på grensa av hva som er lovlig, fortsetter Utgård, som synes reklamen er kjønnsdiskrimerende.

For ja; det kan være ulovlig å bruke kvinnekropp i norsk reklame. Markedsføringsloven sier blant annet at reklamer ikke kan være «i strid med likeverdet mellom kjønnene, og at den ikke utnytter det ene kjønns kropp eller gir inntrykk av en støtende eller nedsettende vurdering av kvinne eller mann».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer