Kompensasjonsordning for strømprisene

Merethe (44) kan få betalt for å bruke strøm

Hvordan er det mulig?!

TIMET OG TILRETTELAGT: Merethe Ragnardotter Flakk var særdeles heldig da hun bandt strømprisen sin tidligere i høst, og nå som regjeringens kompensasjonsordning er rett rundt hjørnet, kan hun fort få noen ekstra kroner fra staten inn på konto også. Foto: privat
TIMET OG TILRETTELAGT: Merethe Ragnardotter Flakk var særdeles heldig da hun bandt strømprisen sin tidligere i høst, og nå som regjeringens kompensasjonsordning er rett rundt hjørnet, kan hun fort få noen ekstra kroner fra staten inn på konto også. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Fra jeg fikk fastprisavtale i midten av august, har jeg brukt 3700 kilowattimer, og jeg har betalt 3000 kroner i strøm og nettleie, sier Merethe Ragnardotter Flakk til DinSide.

Hvis vi legger strømprisen de siste fire månedene (med moms, uten påslag) og nettleie til grunn, har den ligget nesten 197 øre kilowattimen i snitt. Det vil si at Flakk hadde betalt godt over 7000 kroner i strøm, og har dermed kommet unna med mer enn halv pris med fastprisavtalen sin.

- Jeg spart mye penger, og har ikke hatt den store bekymringen som mange andre har hatt, sier Flakk.

Kan dekke hele nettleia

Tidligere i høst skrev DinSide om 44-åringen bosatt i Oslo som gjorde det sjakktrekket å inngå en fastprisavtale på 38,9 øre kilowattimen med et halvt års varighet rett før strømprisene for spot-kundene for alvor skjøt i været.

STRØMSMART HJEM: Kenneth Nilssen (41) har et speil som avslører strømprisen og kan fjernstyre både lys, varme og vaskemaskin. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Nå når hun gjør opp status etter cirka fire måneder, kommer hun altså svært godt ut av «strømkrisa».

Og med regjeringens kompensasjonsordning rett rundt hjørnet, kan hun få penger fra staten rett inn på bankkontoen desto mer strøm hun bruker!

La oss bare ta Flakks tilfelle og et tenkt strømprisscenario:

Hvis strømprisene går kraftig opp i vinter og spotprisen over en måned er 200 øre kilowattimen på strømbørsen Nord Pool, vil hun bli kompensert med 81,25 øre per kilowattime, noe som nesten dekker inn nettleia hennes også. Blir den høyere enn det, kan hun faktisk ende opp med å få betalt for å bruke strøm.

Vi ser med andre ord på et skikkelig paradoks her, for jo høyere strømprisen blir, desto mindre betaler Flakk for strømforbruket.

- Ja, jeg kan få penger for å bruke strøm, siden jeg har fastprisavtalen jeg har. Jeg har imidlertid ikke regnet så mye på dette selv, og har mine betenkeligheter med at jeg faktisk får tilbake penger. Men hvis det skjer, roper jeg selvsagt hurra for det, sier Flakk.

- Strømavtale skal ikke ha noe å si

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight understreker at kompensasjonsordningen ikke gir gratis strøm. Alle må dekke kostnadene på det som kommer utenom ren strømpris.

Dermed sparer du fortsatt mest på er den strømmen du ikke bruker.

STRØMSMART: Med enkle grep kutter du strømforbruket. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Kompensasjonsordningen går likt ut til alle og håndteres av nettselskapet, derfor skal ikke hvilken type strømavtale du har ha betydning og avgjøre om du beholder kompensasjonsfordelen eller ei, sier Lilleholt til DinSide.

- Jeg vil gratulere de som har vært forutseende og benyttet seg av muligheten for å bruke fastpris, sier Lilleholt videre.

- De som har gjort en gunstig avtale, skal få beholde den fordelen de har skaffet seg i denne vanskelige situasjonen, ikke straffes med å ikke motta «rabatten» fra staten, mener kraftanalytikeren.

Ønsker ordningen skal treffe godt

DinSide har henvendt seg til Olje- og energidepartementet og forklart dem Flakks situasjon og hvordan statens kompensasjonsordning slår ut for henne og andre i hennes situasjon.

I hvilken grad treffer kompensasjonsordningen de som trenger den mest når vi ser eksempler som dette?

- I arbeidet med strømstøtten har det vært viktig å lage en ordning som treffer godt og som raskt kan la seg gjennomføre, svarer statssekretær Amund Vik overfor DinSide.

- Med tiltakene som ble lagt fram, ønsker regjeringen å hjelpe husholdningene med ekstraordinært høye strømkostnader. Vi jobber nå med å få ordningen raskt på plass, slik at husholdningene kan bli kompensert på januar-fakturaen, sier han videre.

- De aller fleste norske strømkunder har ikke fastprisavtaler, men det kan likevel dukke opp noen tilfeller. Vi er nå i ferd med å ferdigstille ordningen, slik at den skal oppfylle formålet best mulig og være på plass til å kompensere strømregninga i januar, avslutter Vik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer