De nye retningslinjene for behandling av støy i arealplanlegging legger opp til at alle kommune lager seg et støysonekart. Retningslinjene ble vedtatt i januar i år, og skal legges til grunn av blant annet kommunene ved planlegging og behandling av enkeltsaker etter plan- og bygningsloven. Det er bestemt at anleggseiere som skal etablere ny støyende virksomhet skal beregne sin egen lydforurensning, og merke områder med rødt (plagsomt mye støy), gult (litt mindre, men fortsatt plagsomt), og hvitt (normalt støynivå) og grønt (helt stille). Retningslinjene oppfordrer eiere av eksisterende støyende virksomhet til å gjøre det samme. På denne måten vil det etterhvert finnes et kart i hver kommune over lydbildet i de forskjellige sonene.
- I fremtiden skal boligkjøpere kunne sjekke kommunens støysonekart før de går på visning, sier daglig leder Torleif Johnsen i Norsk forening mot støy, som i dag feirer den internasjonale støyfrie dagen.
Nytt: Stillhet
Det mest spennende er kanskje bestemmelsen om at også stillheten i hver kommune skal merkes:
"Stillhet, opplevd både som den relative stillheten i en skjermet bypark, på en kirkegård, eller i et virkelig stille naturområde, er en verdifull miljøkvalitet. Kommunen oppfordres derfor til å markere slike områder spesielt på sine plankart som grønn sone", står det i retningslinjene.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger