Mest oppmerksomhet på eldstemann

Førstefødte får rundt 3.000 timer mer kvalitetstid med foreldrene i løpet av oppveksten enn nestemann, viser en ny og omfattende studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I familier med to eller flere barn får eldstemann 20-30 minutter mer kvalitetstid med hver av foreldrene hver dag enn sine søsken. Og det gjelder spesielt fra fire til trettenårsalder.

- Jeg har ikke sett undersøkelsen, men det virker rart at foreldrene bruker mer tid på sin førstefødte etter at de har fått flere barn, fordi barnets væremåte ofte har stor betydning for hvor mye tid foreldrene bruker på barnet, sier professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, Stein Erik Ulvund til DinSide Helse.

- Dersom barn nummer to for eksempel skulle være mer krevende høres det merkelig ut, understreker han.

Les også: Eldre søsken er smartere

- Tvilte på seg selv - Jeg ønsket å finne ut om det faktisk er slik at foreldre bruker mer tid på eldstemann i bestemte perioder av oppveksten, sier professor Joseph Price ved Brigham Young University til WebMD.

Han står bak studien der 21.000 personer ble telefonintervjuet om sin hverdag. Price, som selv er far til fire i alderen ett til seks år, sier at det var hans egen familiedynamikk som inspirerte ham til å gjennomføre studien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer