Mest oppmerksomhet på eldstemann

Førstefødte får rundt 3.000 timer mer kvalitetstid med foreldrene i løpet av oppveksten enn nestemann, viser en ny og omfattende studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dette kan kanskje forklare hvorfor førstefødte barn ofte har høyere IQ, gjør det bedre på skolen, og tjener bedre som voksne.


I familier med to eller flere barn får eldstemann 20-30 minutter mer kvalitetstid med hver av foreldrene hver dag enn sine søsken. Og det gjelder spesielt fra fire til trettenårsalder.

- Jeg har ikke sett undersøkelsen, men det virker rart at foreldrene bruker mer tid på sin førstefødte etter at de har fått flere barn, fordi barnets væremåte ofte har stor betydning for hvor mye tid foreldrene bruker på barnet, sier professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, Stein Erik Ulvund til DinSide Helse.

- Dersom barn nummer to for eksempel skulle være mer krevende høres det merkelig ut, understreker han.

Les også: Eldre søsken er smartere

- Tvilte på seg selv
- Jeg ønsket å finne ut om det faktisk er slik at foreldre bruker mer tid på eldstemann i bestemte perioder av oppveksten, sier professor Joseph Price ved Brigham Young University til WebMD.

Han står bak studien der 21.000 personer ble telefonintervjuet om sin hverdag. Price, som selv er far til fire i alderen ett til seks år, sier at det var hans egen familiedynamikk som inspirerte ham til å gjennomføre studien.

- Jeg hørte stadig foreldre si at dersom de hadde fått flere barn tvilte de på om de ville være i stand til å bruke like mye tid på dem som på barnet de allerede hadde, sier han.

Les også: Familien betyr mest for helsen

På bakgrunn av opplysningene Price innhentet i intervjuene kunne han konkludere med at de eldste barna i gjennomsnitt får 20-25 minutter mer kvalitetstid med sin far og 25-30 minutter mer med sin mor enn sine søsken hver dag.

- Dette kan kanskje forklare hvorfor førstefødte barn ofte har høyere IQ, gjør det bedre på skolen, og tjener bedre som voksne, mener professoren.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c Vis mer


- Vil jevne seg ut
Ulvund tror den tiden foreldrene deler mellom barna sine stort sett vil jevne seg ut over tid, og mener at det ligger naturlige forklaringer bak den tiden foreldrene bruker på hvert enkelt barn.

Les også: Derfor er far viktig

- Vi må huske at søsken er like forskjellige fra hverandre som andre barn til tross for at de har de samme foreldrene, sier han, og henviser til forskningsresultater fra den amerikanske professoren og forfatteren Judy Dunn.

- Hun har forsket mye på dette om at barn arver ulike gener fra sine foreldre, og i tillegg får ulik oppdragelse og oppmerksomhet på bakgrunn av hvem de er.

Ifølge Dunn vil to barn som er veldig ulike i væremåte få helt forskjellige reaksjoner fra foreldrene sine, som igjen fører til at de utvikler ulike personligheter. Arv og miljø kan derfor synes å være de viktigste årsakene til at søsken blir forskjellige, sier han.

Studien er publisert i siste utgave av The Journal of Human Resources.

Les også: Er barnet ditt et geni?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer