Middelhavskost mot demens

Minestronesuppe og moussaka holder hjernen frisk.

Middelhavsmat er ikke bare fantastisk godt - nå viser det seg også at det kan forhindre at du blir dement på dine gamle dager. Foto: colourbox.com
Middelhavsmat er ikke bare fantastisk godt - nå viser det seg også at det kan forhindre at du blir dement på dine gamle dager. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et kosthold bestående av mye sunt fett og lite kjøtt og melkeprodukter er ikke bare bra for hjertet – det kan også styrke hjernen, melder CNN.

Mye olivenolje, mindre melkeprodukter

Ny forskning viser nemlig at middelhavskost, som tidligere er vist å redusere forekomsten av hjertesykdom, også kan minske risikoen for hjerneinfarkt, som spiller en rolle i utviklingen av vaskulær demens (den nest vanligste formen for demens etter Alzheimers).

Middelhavsdietten består av mye frukt, grønnsaker, fisk, olivenolje, belgfrukter og korn, i tillegg til små til moderate mengder alkohol, og mindre melkeprodukter, kjøtt, fjærfe og mettet fett enn mange andre dietter.

Les også: Sunt = dyrt

Man kan få et hjerneinfarkt, som er en form for slag, når blodstrømmen blir saktnet eller helt blokkert som følge av blodpropper.

36 prosent mindre risiko

I studien deltok 712 personer over 65 år som aldri hadde hatt fått diagnostisert et slag, men som kunne ha hatt mindre slag uten at de merket dem. Dette kan avdekkes ved hjelp av en MRI-skanning. Deltakerne ble først ble utspurt om kostholdet sitt, og seks år senere fikk de utført en MRI.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.