Midler for en myggfri sommer

Om du vil ha en mygg-fri sommer finnes det flere muligheter til å beskytte seg. Her er de beste våpnene i kampen mot myggen.

Publisert
Sist oppdatert

Dersom du liker lange sommerkvelder med mat og drikke utendørs kommer du rett og slett ikke unna. Myggen er en blodtørstig liten rakker som trives godt på huden din i de lyse sommerkveldene.

Men det finnes råd. Myggspiraler eller bålrøyk kan holde insektene på avstand. Lette sommerklær som dekker ankler og armer kan også være til litt hjelp. Men om du vil være helt fri for stikk og kløe er det nok bare myggmelk eller myggspray som hjelper.

Giftig men effektivtDe mest effektive myggmidlene inneholder gift som kan være skadelig i store doser, men brukt på riktig måte er de trygge i bruk. Myggmidler som inneholder mer enn 20 prosent av stoffet DEET bør du imidlertid unngå, advarer fagfolk.

DEET står for dietyltoluamid og regnes som det mest effektive vern mot myggen, ved siden av Autan.

- Du får ikke dobbelt så god beskyttelse selv om du bruker dobbelt så sterkt myggmiddel, sier avdelingsdirektør Reidar Mehl i Folkehelseinstituttet.

Han sikter til at enkelte reiseklinikker tilbyr preparater som inneholder 50 prosent DEET. Statens forurensningstilsyn (SFT) har nylig foreslått en grense på maksimalt 20 prosent av stoffet i myggmidler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer