Migrene - ny risikofaktor for slag?

Noen pasienter som opplever migreneanfall kan ha en økt risiko for hjerneinfarkt og hjerneblødning ifølge ny forskning fra Nederland.

Publisert
Sist oppdatert

Dr Mark Kruit med kolleger ved Leiden University Medical Centre undersøkte om personer med migrene var i risikosonen for å utvikle hjerneinfarkt med slag, og hvordan denne risikoen vil variere etter type migrene og anfallshyppighet.

De inkluderte 161 migrenepasienter med såkalt aura, 134 pasienter uten aura og 140 pasienter som kontroll. Alle deltagere var voksne i alderen 30-60 år. MR-undersøkelser avslørte ingen forskjell mellom migrenepasienter og kontrollgruppen med hensyn til totalforekomst av infarkt. Pasientene med migrene hadde derimot mer enn 7 ganger større sannsynlighet for å få infarkt i lillehjernen (5,4% vs. 0,7%), melder legemiddelselskapet AstraZenecas pressetjeneste.

Migrenepasientene med aura hadde mer enn 13 ganger høyere risiko for infarkt enn kontrollgruppen. Pasienter med mer enn ett anfall i måneden hadde 9,3 ganger høyere risiko. Pasienter med både aura og hyppige anfall hadde nesten 16 ganger økt risiko.Det var ingen forskjell i slagforekomsten hos menn, mens kvinner hadde en doblet risiko og denne økte med anfallshyppighet.

- Basert på dagens kunnskap er det behov for flere studier for å undersøke årsakssammenhenger mellom migrene og hjerneslag, sa forskerne i sin artikkel fra det anerkjente tidsskriftet JAMA, Journal of the American Medical Association.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer