Mikropop kan være livsfarlig

Alarmen gikk i USA etter at en mann fikk dødelig lungesykdom. Nå sjekkes norsk popkorn.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dampen fra varmt mikropopkorn kan nemlig være årsaken til at Wayne Watson fikk en sjelden og dødelig lungesykdom, ifølge en framtredende lungeekspert. Sykdommen har rett og slett fått navnet "popkornlunge".

Watson, som før spiste minst to poser mikropop hver dag, har en klar oppfordring til sine medborgere:

- Les etikettene og vær forsiktig med hva dere putter i dere. Utvis moderasjon og ikke gå bananas, sier han i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Popkorn kan derimot være sunn og god kosemat:

Norsk popkorn sjekkesSmørsmakstilsetninger i amerikansk popkorn inneholder kjemikaliet diacetyl. Det har vært koblet til lungeskade hos fabrikkarbeidere som har testet hundrevis av mikropop-poser hver dag og dermed inhalert dampen.

De amerikanske helsemyndighetene FDA har godkjent Diacetyl som et tilsetningsstoff, og det finnes også i ost og vin, ifølge nettstedet Livescience.

Kims Norge undersøker nå om stoffet finnes i norsk mikropop.

- Vi sjekker ved første mulige anledning med være leverandører i Spania om popkornet inneholder diacetyl. Så vidt oss bekjent skal det ikke være noen slike stoffer i vårt popkorn. Vi har heller ikke mikropop med smørtilsetning, sier Jens Kristian Ulsrud, fabrikksjef i Kims Norge AS.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer