Miljøgifter kan gjøre deg tjukk

Sjokolade, burger og brus, ja - men miljøgifter?

Spansk undersøkelse viser sammenheng mellom å bli utsatt for miljøgifter i mors mage, og overvekt senere i livet. Foto: Colourbox
Spansk undersøkelse viser sammenheng mellom å bli utsatt for miljøgifter i mors mage, og overvekt senere i livet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ny forskning viser at miljøgifter kan gjøre barn tjukke. En spansk studie viser at barn som blir utsatt for miljøgifter i livmoren, har større risiko for å bli overvektige, enn barn som er forskånet fra dette.

Undersøkelsen viste at fostre som ble utsatt for plantevernmiddelet heksaklorbenzen (HCB), hadde dobbelt så stor risiko for å bli overvektige, enn de andre. Dette melder avisen The Independent.

Overvekt hos barn er et økende problem, sammen med overvekt hos voksne. Man regner med at det finnes rundt 300 millioner overvektige i verden i dag.

Det aktuelle stoffet i akkurat denne undersøkelsen, heksaklorbenzen, er dessuten klassifisert som kreftfremkallende stoff i Norge.

Les også: Barnekreft kan skyldes forurensning

Prøver fra navlestrengen

De spanske forskerne målte nivået av heksaklorbenzen i navlestrengen på 403 barn født på Mallorca, fra før fødselen. Undersøkelsen viser at de barna med de høyeste verdiene av skadedyrmiddelet i navlestrengen, hadde dobbelt så stor risiko for å bli overvektige ved en alder på 6 1\2 år.

Det aktuelle plantevernmiddelet, som hovedsakelig blir brukt til bekjempelse av soppsykdommer på korn, har blitt forbudt over hele verden etter at barna ble født, men kjemikaliene befinner seg fremdeles i miljøet og kommer dermed i matvarene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer