Miljøgifter kan gjøre deg tjukk

Sjokolade, burger og brus, ja - men miljøgifter?

Spansk undersøkelse viser sammenheng mellom å bli utsatt for miljøgifter i mors mage, og overvekt senere i livet. Foto: Colourbox
Spansk undersøkelse viser sammenheng mellom å bli utsatt for miljøgifter i mors mage, og overvekt senere i livet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ny forskning viser at miljøgifter kan gjøre barn tjukke. En spansk studie viser at barn som blir utsatt for miljøgifter i livmoren, har større risiko for å bli overvektige, enn barn som er forskånet fra dette.

Undersøkelsen viste at fostre som ble utsatt for plantevernmiddelet heksaklorbenzen (HCB), hadde dobbelt så stor risiko for å bli overvektige, enn de andre. Dette melder avisen The Independent.

Overvekt hos barn er et økende problem, sammen med overvekt hos voksne. Man regner med at det finnes rundt 300 millioner overvektige i verden i dag.

Det aktuelle stoffet i akkurat denne undersøkelsen, heksaklorbenzen, er dessuten klassifisert som kreftfremkallende stoff i Norge.

Les også: Barnekreft kan skyldes forurensning

Dette er HCB

HCB, eller heksaklorbenzen, ble brukt som plantevernmiddel i enkelte land frem til 1965. Stoffet er et uønsket biprodukt fra visse industrielle prosesser og kan dannes ved forbrenning av klorholdig materiale, for eksempel avfall. Heksaklorbenzen kan gi alvorlige skader på helse og miljø. Det er registrert global spredning av stoffet. Fra 1995 til 2005 ble de norske utslippene redusert med i størrelsesorden 90 prosent. Utslippene i 2005 er anslått å være rundt 8 kg.

Helseeffekter: Heksaklorbenzen kan forårsake kreft og kan gi alvorlig helseskade ved lengre tids påvirkning. Kronisk eksponering kan føre til skader på sentralnervesystemet, lever, lunger og milt.

Alvorlige miljøeffekter: Heksaklorbenzen er svært tungt nedbrytbart i vann, jord og luft, og bioakkumuleres i organismer og oppkonsentreres i næringskjeden. Stoffet er klassifisert som giftig for vannlevende organismer og kan forårsake uønskede langtidsvirkninger i vannmiljøet.
Kilde: Statens Forurensningstilsyn


Prøver fra navlestrengen

De spanske forskerne målte nivået av heksaklorbenzen i navlestrengen på 403 barn født på Mallorca, fra før fødselen. Undersøkelsen viser at de barna med de høyeste verdiene av skadedyrmiddelet i navlestrengen, hadde dobbelt så stor risiko for å bli overvektige ved en alder på 6 1\2 år.

Det aktuelle plantevernmiddelet, som hovedsakelig blir brukt til bekjempelse av soppsykdommer på korn, har blitt forbudt over hele verden etter at barna ble født, men kjemikaliene befinner seg fremdeles i miljøet og kommer dermed i matvarene.

Poenget med undersøkelsen er ikke bare å peke ut én miljøgift, men å vise hva som kan skje dersom man blir utsatt for mange nok av dem.

Kjemiske stoffer "allemannseie"

Tidligere forsøk har vist at kjemikalier som er blitt gitt til drektige dyr, forårsaker overvektig avkom. Dette dreier seg blant annet om organisk tinn, som er utbredt i bunnstoff til båter som etterhvert har funnet veien inn i mange fisker; bisfenol A som brukes i tåteflasker til barn; og ftalater som finnes i kosmetikk, plastprodukter som brukes til å pakke inn mat, etc.

Disse stoffen er etterhvert så utbredte at de skal kunne spores i alles kropper. 90 prosent av alle amerikanere utskiller bisfenol A i urinen og 90 prosent av alle spedbarn har vært utsatt for ftalater i livmoren, ifølge The Independent.

Les også: Eksos kan gi blodpropp

Uklar sammenheng

Forskerne har altså påvist at det er en sammenheng mellom kjemiske miljøgifter og overvekt, men akkurat hvordan miljøgiftene forårsaker den farlige overvekten, er ukjent. De spanske forskerne spekulerer i om giftene kan ha gitt mødrene sukkersyke, som igjen vil øke faren for at barnet blir overvektig.

Men ifølge The Independent, uttaler Dr Meyers med Environmental Health Services, at dette er plausibelt, men at de tidligere dyreforsøkene peker i en annen retning. Disse forsøkene foreslår at stamceller blir forvandlet til fettceller etter å bli utsatt for miljøgiftene. Dermed blir barnet mer disponert for å lagre og akkumulere fett.

Andre faktorer som medvirker til overvekt:

Livet før fødsel: Overvektige og undervektige barn har større sannsynlighet for å vokse opp til å bli overvektig. Det samme er barn av røykere. Det er beviser på at forurensning kan føre til overvekt.

Mødrenes alder: Sjansen for å bli overvektig øker, etterhvert som mødrene blir eldre ved første gangs graviditet.

Mindre søvn: Både barn og voksne har større sjanser for å bli overvektige dersom de får for lite søvn. Gjennomsnittstiden som folk sover, har sunket fra ni til sju timer i døgnet.

Temperatur: Du forbrenner flere kalorier når du er kald. Bedre oppvarming av husene, fører til at de aller fleste tilbringer de fleste av døgnets timer i komfortable temperaturer.

Reseptbelagte medisiner: Noen medisiner, som antidepressiva eller diabetesmedisiner, forårsaker vektøkning.

Røykeslutt: Røykende mødre kan gjøre barna sine fete, men holder vekten selv. Ettersom vanen har sunket, har overvekten steget.
Kilde: The IndependentVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer