Miljøgiftig iskrem

Nye funn i norsk vaniljeis. Mattilsynet er overrasket.

Det var en overraskende høy verdi for den ene vaniljeisen, årsaken til dette er ukjent. Foto: Colourbox.com
Det var en overraskende høy verdi for den ene vaniljeisen, årsaken til dette er ukjent. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år utfører Mattilsynet analyser av utvalgte matvarer, som en del av kartlegging og overvåking av miljøgifter i det norske markedet.

I årets rapport presenteres analyser av 289 matvarer. Disse er blitt analysert for en eller flere av miljøgiftene: dioksiner, dioksinlignende PCB, PCB7, polybromerte difenyleter (PBDE) og Heksabromsyklododekan (HBCD).

I år fikk Mattilsynet seg en overraskelse: De fant nemlig overraskende høye verdier av dioksiner og dioksinlignende PCB i vaniljeis fra Hennig-Olsen.

Les også:Frykter miljøgifter hos gravideHandler du babytrygt?Deodoranter inneholder miljøgifter

Ukjent årsak

- Enkelte matvarer lå overraskende høyt slik som søt, fet kjeks og vaniljeis. Årsaken til dette er ukjent, men det er nærliggende å tro at det inngår marint fett i oppskriftene, heter det i rapporten.

Nivået av miljøgifter i vaniljeisen overskrider imidlertid ikke den nasjonale grensen, fastslår Helen E. Kvalem fra Folkehelseinstituttet, ifølge TV2. Hun har skrevet rapporten på oppdrag fra Mattilsynet.

Daglig leder i Hennig-Olsen er ikke kjent med innholdet av rapporten, og sier til tv2nyhetene.no at han vil gi en kommentar først etter at han har blitt kjent med innholdet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer