Bæreposer av plast:

Miljøvernere kritiserer butikkenes papirposer

Miljøvernorganisasjonen Framtiden i våre hender er kritisk til et økt papirposetilbud i norske dagligvarebutikker.

PLASTPOSER IKKE ET PROBLEM I NORGE: Det mener Framtiden i våre hender, som ikke ønsker papirposene velkommen. Foto: Kristin Sørdal
PLASTPOSER IKKE ET PROBLEM I NORGE: Det mener Framtiden i våre hender, som ikke ønsker papirposene velkommen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

– Disse gir et mye større miljøavtrykk, og de store undersøkelsene viser at papirposene kommer dårligere ut. Plastposene i Norge blir resirkulert, og svært få havner i naturen, sier Eyvind Danielsen, leder for Framtiden i våre hender i Kristiansand, til NRK.

Han er ikke begeistret for at flere butikker, deriblant Coop Norges filialer, tilbyr papirposer til sine kunder. Dette ved siden av plastposer, som ifølge Miljødirektoratet ikke utgjør noen stor miljøtrussel her i landet.

Knut Lutnæs, miljøsjef i Coop Norge, understreker imidlertid at hans bedrift ønsker å gi kundene valgfrihet.

– Vi synes det er «fair» å la kunden velge selv. Selv om plastposen ikke er et forsøplingsproblem i Norge, er det et kjempeproblem globalt. Symbolikk er viktig i miljøkampen, sier han til NRK.

Nylig kunne det Danske Tekniske Universitet (DTU) i en forskingsrapport bestilt av Miljøstyrelsen, vise til at poser av plast er det beste alternativet for miljøet. Samtidig har rapporten fått kritikk, blant annet fordi det ikke er tatt høyde for plastforurensning fra plastposene, skriver ABC Nyheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer