Mindre allergi med Fido?

En hund i huset kan redusere risikoen for allergi hos småbarn, viser ny forskning.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nærværet av en hund i oppveksten gir et betydelig lavere nivå av allergener.


Det er en tysk undersøkelse som konkluderer med at en hund i huset minsker risikoen for allergier som gir luftveisplager. 9.000 barn i alderen 0-6 år som alle delte hus med et firebent familiemedlem deltok i undersøkelsen.

Over en seksårs periode oppga barnas foreldre detaljerte opplysninger om eventuelle allergiske reaksjoner hos barna som følge av nærkontakt med familiens hund. Resultatene viser ifølge forskerne at nærværet av en hund i oppveksten gir et betydelig lavere nivå av allergener.

Les også: Bli kvitt allergi-plagene

- Lite overbevisende

Professor Kai-Håkon Carlsen ved Universitetet i Oslo (UiO) mener studien er lite overbevisende.

Vår firbente venn kan forebygge allergi hos barn, skal vi tro en ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Vår firbente venn kan forebygge allergi hos barn, skal vi tro en ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Den beskyttende effekten lar seg kun bevise der det er påvist allergi mot pollen og en blanding av inhalasjonsallergener, men ikke mot sykdom som astma, eksem og høysnue, og heller ikke mot hundeallergi, sier han til DinSide Helse.

Professoren mener det er typisk for slike undersøkelser at man ender opp med svært motstridene resultater.

- Nå tyder riktignok denne studien på at det å ha hund det første leveåret skal virke beskyttende mot senere pollenallergi, men jeg ville nok ikke legge så mye vekt på dette, sier han.

Han påpeker imidlertid at studiens styrkes av at barna er fulgt fra fødselen til de er seks år.

- Den kan derfor være med på å generere en hypotese, men den er ikke god nok til å kunne bevise noe, sier han.

Les også: Supervaksine mot allergi

Mer forskning gjenstår

Ifølge forskerne bak studien gjenstår det ennå å kartlegge hvilke mekanismer som avgjør hundens beskyttende effekt på små barn. De ønsker derfor ikke å oppfordre vordende foreldre til å anskaffe seg hund på bakgrunn av de forløpige resultatene.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) opplyser følgende om temaet på sine hjemmesider:

«Senere tids forskningsresultater som antyder en beskyttende effekt av dyrehold i forhold til astma og allergi er interessant, og bør følges opp av videre forskning. Inntil videre bør råd om å unngå dyreallergener hos allergisk disponerte, gjelde som det viktigste forebyggende tiltak».

Les også: Pollenmonsteret er her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer