Mindre allergi med flere barn

En stor ungeflokk ser ut til å ha sammenheng med lavere risiko for allergier.

Publisert
Sist oppdatert

Sammenhengen mellom mange barn og lavere risiko for allergier kommer frem i en ny italiensk undersøkelse.

Rapporten er publisert i det medisinske tidsskriftet Allergy.

Vaksineres mot allergiTidligere undersøkelser har vist at en liten familie kan føre til økt risiko for allergier hos barn. Dette har sammenheng med den såkalte hygiene-hypotesen, som sier at en reduksjon i smitte i barndommen fører til økt allergi-risiko.

Årsaken er at barn med få søsken vil bli mindre smittet av sykdommer enn barn i store søskenflokker. Og med mindre smitte utvikler barna dårligere resistens mot problemer som allergier senere i livet.

Flere barn og mindre allergiDe italienske forskerne har tatt for seg forholdet mellom familiens størrelse og mors allergi. Derfor undersøkte de 1755 ikke-røykende kvinner mellom 35 og 74 år i fire ulike deler av Italia. Kvinnene rapporterte selv om allergisymptomer og medisinsk erfaring.

Mens 30 prosent av kvinnene uten barn hadde allergi, hadde bare 16 prosent av kvinnene med fire eller flere barn, allergier.

For å forklare funnene har forskerne formulert flere ulike teorier. En av teoriene er at kvinnenes immunforsvar kan være relatert til ufruktbarhet. Med andre ord at allergiske kvinner føder færre barn

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.