Mindre allergi på Steinerskolen

Barn som vokser opp i et antroposofisk miljø har betydelig færre allergier enn andre barn. Det viser en undersøkelse av flere hundre Steinerskole-barn i Stockholm-området.

Publisert
Sist oppdatert

En antroposofisk oppvekstmiljø kjennetegnes blant annet av at både vaksinasjoner og bruk av antibiotika unngås. Maten inneholder dessuten en stor del levende lactobaciller, noe som går for å være nyttig for helsen, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

Steinerskole-barna hadde vesentlig mindre allergiske plager, astma og eksem enn andre barn.

Et for rent miljø, antibiotika og vaksinasjoner gjør barn mer allergiske.

De siste årene har det vært en stor økning av såkalt atopisk eksem. I dag rammes hvert femte barn av det. Eksperter mener det skyldes vår vestlige livsstil. Problemet er å finne ut hvilke faktorer som ligger bak.

Studier har pekt på risikofaktorer som luftforurensning, tobakksrøyk, vaksinasjoner, endret kost og endret tarmflora.

En annen faktor som kan ha betydning for økningen av astma og allergier er den gode hygienen i den vestlige verden.

Det har påvirket tarmfloraen vår, som ser helt annerledes ut i dag enn tidligere - noe man tror påvirker immunsystemet vårt negativt.

Tarmfloraen hos Steinerskole-barn i studien var betydelig større enn hos andre barn og ble stabil i yngre alder.

Det kan blant annet henge sammen med at hjemmefødsler er vanligere i denne gruppen. Da er ikke hygienen like høy som i et sykehusmiljø, noe som øker muligheten for at barn allerede ved fødselen utsettes for morens tarmflora.

Dette tror man påvirker immunforsvaret positivt.

- Naturen har lagt opp til at dette skal skje ved fødselen , men vi har forhindret det siden 50-tallet med de hygieniske forholdene på sykehusene, sier professor i medisinsk bakteriologi ved Karolinska sykehuset Roland Möllby, som står bak studien av tarmfloraen hos antroposofiske barn.

Mozon.no, 10.12.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer