Mindre avhengig av vin

Velger du vin fremfor øl, er sjansen mindre for at du blir alkoholiker.

Du er mindre utsatt for å bli alkoholavhengig når du velger vin fremfor øl. Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Du er mindre utsatt for å bli alkoholavhengig når du velger vin fremfor øl. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer frem i en omfattende dansk undersøkelse som har fulgt en stor gruppe menn og kvinner mellom 20 og 93 år siden 70-tallet.

Ifølge forskerne ved Statens Institut for Folkesundhed, som står bak undersøkelsen, kan det skyldes at vindrikkere generelt har en annen livsstil og personlighet enn de som foretrekker øl og sprit, skriver danske politiken.

Visste du at vin krymper hjernen?

Naturlig sammenheng

Alkoholforsker Sturla Nordlund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) er ikke overrasket over funnene.

- Det er gjort tidligere undersøkelser som viser sammenhengen mellom alkoholvaner knyttet opp mot livsstils- og bakgrunnsvariabler. Eksempelvis utgjør kvinner hovedandelen av vindrikkerne, og de drikker generelt mindre enn menn, sier han til DinSide Helse.

Les også: Vin for hjertets skyld

Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer


Rapporten peker også på det at enkelte alkoholholdige produkter kan være mer avhengighetsdannende enn andre, som en mulig teori. Forskerne understreker imidlertid at det ikke finnes vitenskapelig belegg for å fastslå dette. Nordlund er skeptisk til teorien.

- Det virker lite sannsynlig, siden det er alkoholen i seg selv som er avhengighetsdannende, sier han.

Les også: Slik skader alkoholen

Dobbel risiko

Av undersøkelsen fremgår det at menn som drikker 15 til 21 enheter alkohol per uke ikke har større risiko for å bli avhengige enn avholdsfolket, så lenge de passer på at en tredjedel av konsumet består av vin.

Kvinner som konsumerer tilsvarende mengde alkohol i uken, hvorav hver tredje enhet er vin, løper imidlertid dobbelt så stor risiko for å bli alkoholikere som kvinner som ikke drikker.

Mens kvinner som konsumerer tilsvarende mengde alkohol, med unntak av vin, er hele 16 ganger mer utsatt for å bli alkoholavhengige.

Er du alkoholavhengig? Sjekk her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer