Mindre fødselsdepresjon med bedre oppfølging

I ekstreme tilfeller kan en kvinne med alvorlig fødselsdepresjon ta livet av barnet sitt. Fødselsdepresjoner kan forebygges med et mer skreddersydd tilbud fra helsestasjonen.

Publisert
Sist oppdatert

Mindre fødselsdepresjon med bedre oppfølging

I ekstreme tilfeller kan en kvinne med alvorlig fødselsdepresjon ta livet av barnet sitt. En ny studie viser at fødselsdepresjoner kan forebygges eller fanges opp tidlig hvis kvinnene får et mer skreddersydd tilbud fra helsestasjonen.

Av Hanna Hånes

Mange kvinner rammes av fødselsdepresjon. Graden varierer. I USA har det skjedd at en kvinne tok livet av alle sin fem barn etter tur. Det er heldigvis svært sjelden. Men i mange tilfeller kan tilknytningen og kontakten mellom mor og barn forringes på grunn av fødselsdepresjon.

Nå viser en studie fra Birmingham, England, at fødselsdepresjoner kan forebygges og alvorlige tilfeller fanges opp i startfasen dersom helsestasjonstilbudet i større grad fokuserer på risikoen for fødselsdepresjon, og undersøker mors psykiske helse ved hjelp av enkle spørreskjema.

I Birmingham testet Christine MacArthur og hennes kolleger en ny modell for helsestasjonens oppfølging av mor og barn etter fødselen. To grupper med rundt 1000 kvinner i hver ble fulgt opp, testgruppen fikk det nye tilbudet og kontrollgruppen et tradisjonell tilbud med hjemmebesøk de første to ukene og en legekontroll etter 6-8 uker. I det nye tilbudet ble mødrene fulgt opp under ledelse av en jordmor. Ved hjemmebesøk brukte hun en sjekkliste med avkryssing for symptomer, og antall hjemmebesøk ble tilpasset den enkeltes behov. Først fire måneder etter fødselen ble kvinnen utskrevet fra helsestasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer